Buffett suunas investorite tähelepanu Jaapani aktsiatele

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Investeerimisguru Warren Buffett on Tokio börsil ostlemas
Investeerimisguru Warren Buffett on Tokio börsil ostlemas Foto: Reuters/ScanPix

Kuna investeerimisguru Warren Buffetti Berkshire Hathaway suurendas positsiooni Jaapani kaubandusettevõtetes, on ühtäkki ka analüütikud ja investorid hakanud taasavastama Jaapani suurt aktsiaturgu.

Berkshire emiteeris Jaapanis – kus intressitase on madal – jeenide eest ka erineva kestvusega võlakirju. 30-aastaste võlakirjadega sai Berkshire Hathaway laenu 2,325 protsendiga, mis on kogu võlakirjade kestvuseks fikseeritud.

Buffetti ettevõtet toetavad krediidiretingud, mis on Berkshire Hathawayl kõrgemad kui Jaapani valitsusel.

Buffetti kestev tähelepanu Jaapani aktsiate vastu viitab sellele, et tõusva päikese maal on investoritele pakkuda kaugelt enamat kui odavust.

Tokio börsil oli enam kui tuhat ettevõtet, mille aktsia maksis vähem kui ettevõtte raamatupidamislik väärtus. Jaapani ettevõtted püüavad olukorda muuta, et nende väärtustase paraneks. Et Buffett seal tegutseb, annab kinnitust, et alahinnatus võib olla põhjendamatu.

«Ärge seda viga küll tehke, kui arvate, et Buffettit meelitavad vaid Jaapani raamatupidamisväärtusest odavamad aktsiad,» ütles CLSA Securities Japani strateeg Nicholas Smith Bloombergile. «Ta otsib kvaliteetaktsiaid, mis on hästi juhitud ning mis genereerivad suurt positiivset rahavoogu.»

Tõenäolisem kui see, et Buffett otsiks Jaapanist veel uusi aktsiaid juurde, on seni ostetud ettevõtete aktsiate juurde ostmine.

Reedel tõusid näiteks Buffetti investeeritud ettevõtete Itochu ja Marubeni aktsiad umbes neli protsenti, saavutades uue rekordtaseme.

Goldman Sachs lisas, et tõenäoliselt jäävadki viletsate fundamentaalnäitajatega ettevõtted kaotama. Seevastu meeldib neile laevandusgigant Nippon Yusen KK ja terasetootja Nippon Steel, kellel on kõrge dividenditootlus, head kasumimarginaalid ja atraktiivne omakapitali tootlus. Samuti on nendel aktsiatel madal hinna-raamatupidamisväärtuse suhe.

«Viimase paari päeva jooksul on koondunud investorite tähelepanu ettevõtetele, mis pakuvad kombinatsiooni nii väärtusest kui kvaliteedist,» kirjutasid Goldman Sachsi analüütikud Bruce Kirk ja Kazunori Taebe.

JPMorgani Chase'i hinnangul tunneb Buffett tõenäoliselt huvi ettevõtete vastu, kelle omakapitali tootlus ületab kapitalikulu. Lisaks meeldivad talle raharohked ettevõtted, mis on alahinnatud. Tema poolest sobiksid sellesse nimekirja Mitsubishi Electric, Dai Nippon Printing ja Toppan.

«Meie hinnangul käib Jaapanis kolme aastakümne esimene strukturaalne muutus, mis tekitab Jaapani aktsiate suhtes muu maailmaga võrreldes positiivsema meelestatuse,» kirjutas JPMorgani strateeg Rie Nishihara. «Buffetti positiivne vaade võib aidata pikaajalistel investoritel toetada Jaapani aktsiaid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles