Finantsinspektsioon hoiatas laenuandjaid liigkasuvõtmise eest

PM Majandus
Copy
Rahatasku
Rahatasku Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees / Scanpix

Finantsinspektsioon (FI) juhib märgukirjaga krediidiandjate tähelepanu kohustusele krediidi kulukuse määra ülempiirist kinni pidada lepingutes, millega võimaldatakse krediit korduvalt kasutusse võtta.

Krediidiandja peab seaduse järgi kontrollima enne krediidi väljastamist tarbija poolt tasumisele kuuluva krediidi kulukuse määra vastavust kehtivale ülempiirile, teavitas inspektioon.

Seda tuleks teha ka raamlepingute puhul, mis annavad tarbijale võimaluse pika aja jooksul korduvalt krediiti võtta. Iga kord, kui tarbija teeb avalduse krediidi kasutusse võtmiseks, tuleb krediidiandjal uuesti krediidi kulukuse määr üle vaadata. Finantsinspektsioon on tuvastanud, et kõik krediidiandjad pole seda teinud.

Finantsinspektsioonil on õigus krediidi kulukuse määra nõudeid eiravatele krediidiandjatele teha ettekirjutusi. Kahele krediidiandjale on seni ettekirjutus ka tehtud.

Krediidi kulukuse määr on laenu kogukulu aastase perioodi kohta, mis arvestab kõiki laenu väljastamisega kaasnevaid kulusid. Näitaja annab kliendile protsentuaalse indikatsiooni, kui palju laen talle aastas maksma läheb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles