GRAAFIK Tallinna börsi alternatiivturu kirev maailm: roosilised unistused kärbuvad kurvaks tegelikkuseks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
2021. aastal Tallinna börsile läinud TextMagic on üks kahest alternatiivturu ettevõttest, kes on puhaskasumisse jõudnud.
2021. aastal Tallinna börsile läinud TextMagic on üks kahest alternatiivturu ettevõttest, kes on puhaskasumisse jõudnud. Foto: Eero Vabamägi

Investoritel on väga raske hinnata ettevõtteid, kellest pole midagi kuulda olnud, kuid kes püüavad börsilt raha kaasata. Seetõttu pakuvad alternatiivturule tulevad ettevõtted sageli väga roosilisi finantsprognoose.

Kuigi mõnigi ettevõte on ka börsil olles prognoosi tühistanud ja uut ei anna, on prognoos sageli ainus pidepunkt, mille alusel ettevõtte seisu hinnata.

Kahjuks nõutakse alternatiivturu ettevõtetelt erinevalt põhinimekirja ettevõtetest vaid poolaastaaruandeid, mistõttu saavad investorid väga suure hilinemisega teada, kuidas ettevõttel läheb. Börsiettevõtted avaldavad kvartaliaruandeid ehk info liigub kiiremini.

Tallinna börsil on alternatiivturul 12 ettevõte aktsiad; kui arvestada juurde ka Estonian Japan Trading Company, siis 13. Ent kuna viimasel pole kaubeldavat väärtpaberit, pole ka mõtet sellega arvestada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles