Valitsus kavandab alkoholile ja tubakale iga-aastast hinnatõusu (2)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Valgejõe Veinivilla perenaise Tiina Kuuleri sõnul ei suuda Eesti väiketootjad juba praegu maksuerinevuste tõttu Lääne-Euroopaga rinda pista.
Valgejõe Veinivilla perenaise Tiina Kuuleri sõnul ei suuda Eesti väiketootjad juba praegu maksuerinevuste tõttu Lääne-Euroopaga rinda pista. Foto: Eero Vabamägi

Värske valitsus tahab pahesid karmimalt maksustada ehk alkoholi- ja tubakaaktsiisi tõsta. Kui palju täpselt, ei julge poliitikud veel välja öelda. «Koalitsioonipartnerid on leppinud kokku lauge iga-aastase tõusu, konkreetsete määrade kohta oodatakse rahandusministri ettepanekut,» ütles sotsiaaldemokraatide kommunikatsioonijuht Merlyn Säde.

Reformierakonna rahandusministrikandidaadi Mart Võrklaeva sõnul on kokku lepitud, et jätkatakse pahede ja tervisealase riskikäitumise maksustamist, vältides samal ajal piirikaubanduse teket. «See peaks olema osa maksupaketist, mis on plaanis tuua riigikogusse kevadhooajal,» ütles Võrklaev. «Püüame kinni pidada põhimõttest, et maksumuudatused on teada kuus kuud enne nende jõustumist, ning jälgime ka naaberriikide aktsiisimäärasid, et ei tekiks piirikaubandust.»

Piiritusetootja Moe OÜ müügijuhi Sven Šulga sõnul on räägitud iga-aastasest viieprotsendisest tõusust. «Aktsiisivahe Lätiga on praegu väike,» märkis Šulga. «Kui Läti aktsiisi ei tõsta, siis esimesel aastal vast Lätti ei minda, edaspidi küll. Aga kui vaadata kõiki makse, mis meil tulemas on, siis ma arvan, et inimesed puhtast jonnist lähevad Lätti.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles