Ministrid: tuumajaamade sulgemine ei jäta Saksamaad elektrita

Copy
Saksa kliima- ja majandusminister Robert Habeck.
Saksa kliima- ja majandusminister Robert Habeck. Foto: MICHELE TANTUSSI

Viimaste tuumaelektrijaamade väljalülitamine ei sea Saksamaa energiavarusid ohtu, hoolimata Ukraina sõjast põhjustatud energiakriisist, kinnitasid neljapäeval ministrid.

Saksamaa «julgeolekuvaru on ja jääb tagatuks» tuumaenergiast loobumisele vaatamata, ütles majandusminister Robert Habeck.

Saksamaa kolm viimast tuumareaktorit lülitatakse välja laupäeval ja sellega jõuab lõpule ammu kavandatud aatomienergiast loobumine.

Kui Venemaa 2022. aasta veebruaris Ukrainale kallale tungis, odava Vene gaasi import lakkas ja Saksamaa sattus ennenägematusse energiakriisi, kõlasid hääled, et tuumajaamade tööaega tuleks pikendada.

Vaidlused lõhestasid sotsiaaldemokraatide juhitavat valitsuskoalitsiooni, sest liberaalne FDP on tuumaenergia kasutuse pikendamise poolt, rohelised aga raevukalt vastu.

Tuumaenergiast järkjärguline loobumine on «dramaatiline viga, millel on valusad majandus- ja ökoloogilised tagajärjed», hoiatas FDP aseesimees Wolfgang Kubicki meediagrupile Funke.

Tuumajaamade töö pikendamist soovivad ka opositsionäärid.

«Me tahame, et kolm praegust tuumaelektrijaama jätkaksid tööd ja reservi jäetaks veel kolm,»ütles Baieri konservatiivide liider Markus Söder veebilehel Focus Online.

Keskkonnaminister Steffi Lemke ütles aga, et tuumaenergiast loobumine teeb riigi ohutumaks.

Tuumajaamade sulgemisega koidab uus energiatootmise ajastu, ütles Lemke, kelle sõnul on valitsus seadnud eesmärgiks kiire taastuvenergiale ülemineku.

Tuule- ja päikseenergia annavad lisakindlust, ütles ka Habeck.

Saksamaa eesmärk on rahuldada 2030. aastaks 80 protsenti energiavajadustest taastuvallikatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles