SOS Lasteküla vaevleb rahapuuduses

BNS
Copy
Riigieelarves on suur auk. Pilt on illustratiivne.
Riigieelarves on suur auk. Pilt on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

SOS Lasteküla tänavuse aasta eelarves haigutab vähemalt 350 000 euro suurune auk, mis sunnib otsustama, kuidas jätkata pakutavaid teenuseid kõigis senistes valdkondades ning viia ellu alustatud edasiarendused, sest teenuste arendamiseks raha enam ei jätku.

 

Lasteküla on võtnud pikaajalise vastutuse vanemliku hooleta laste ja keerulisse olukorda sattunud perede eest, kuid üha halvenev majanduslik olukord ja hinnatõus sunnivad lasteküla tegema raskeid otsuseid.

«Meie perevanemate hoole all kasvab üle Eesti 197 last,» ütleb SOS Lasteküla tegevdirektor Margus Oro. «Mul on mõeldamatu tänases olukorras vähendada nende pere-eelarveid. Seega tuleb kärpida muudest kohtadest.»

SOS Lasteküla Ühingu käesoleva aasta eelarve kuludeks on planeeritud 8,16 miljonit eurot. Sellest on tänaseks tuludega kaetud 7,81 miljonit. Perekodu teenusele kuluv 5,5 miljonit eurot on 89 protsendi osas kaetud kohalike omavalitsustega sõlmitud lepingutest laekuva tuluga. Teised Lasteküla pakutavate teenuste kulud on 80 protsendi ulatuses kaetud annetajate abiga.

SOS Lasteküla ennetusprogrammides on praegu üle Eesti 300 peret ja 600 last, kellega tegelevad iga päev SOS perede tugitöötajad. «Mis saab aga siis, kui tugitöötajate abi peredele kaob? Möödunud aastal avatud lapsi aitav ja toetav SOVA chat on võitnud laste ja noorte usalduse. Mis saab lapse murest siis, kui chat vaikib?» küsib lasteküla.

«Varem on meile reservide omamise eest etteheiteid tehtud, aga tänases olukorras kuluvad need esmase abina marjaks ära. Ülejäänud 750 000-eurose puudujäägi osas tuli teha kärpeid ja peatada arendustegevus,» selgitas Oro.

Ta palub kõiki eraisikuid ja ettevõtteid oma võimaluste piires lasteküla toetada, et küla saaks jätkata laste ja perede aitamist praeguses mahus ning teha järgmisi samme, et kõik lapsed kasvaksid üles armastavas ja toetavas keskkonnas. «Toetust vajame selleks, et SOS Lasteküla saaks jätkata hädavajalikke teenuseid, leevendamaks üha kasvavaid laste ja perede probleeme. Tänan südamest kõiki meie toetajaid, kes on seni teinud laste ning perede aitamise võimalikuks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles