Töötukassa avaldas, mis aladel koondamiskirves kõige rohkem tegutseb

BNS
Copy
Eesti Töötukassa Viljandi teenindusbüroo ruumid.
Eesti Töötukassa Viljandi teenindusbüroo ruumid. Foto: Marko Saarm / Sakala / Scanpix

Töötukassa andmetel esitas esimeses kvartalis töötukassale esmase koondamisteate 33 tööandjat 1210 töötaja koondamiseks. Koondamise teise teate alusel koondatute arv oli veidi suurem: 33 tööandja teate alusel koondati 1237 töötajat. Enim töötajaid koondati veonduse ja laonduse valdkonnas, kus Ekspress Post ja GoBus esitasid teisi koondamisteateid kokku 529 töötaja kohta.

Tuleb silmas pidada, et teiste teatiste arv sisaldab osaliselt ka varasemate perioodide esmaste koondamisteatiste alusel planeeritud koondatavate arvu.

2022. aasta neljanda kvartaliga võrreldes vähenes esimeses kvartalis nii esmaste teatiste esitajate kui planeeritav koondatavate arv: mulluse viimase kolme kuu jooksul esitas töötukassale esmaseid teatisi 41 ettevõtet, mille alusel sooviti koondada 1386 töötajat.

2022. aasta viimane kvartal paistis silma teiste koondamisteadete esitamise hüppelise kasvu poolest – kvartal varem esitas 19 ettevõtet teate 455 inimese koondamise kohta. Keskmiselt esitati mullu teisi koondamisteateid 855 töötaja kohta kuus.

Kriiside tõttu on olnud heitlik aeg

Koondamisstatistika on alates 2019. aastast 2023. aasta esimese kvartalini olnud kriisiajale iseloomulikult võrdlemisi heitlik. Sellesse perioodi jäävad Covid-19 pandeemia tõttu kehtestatud ettevõtlus- ja reisipiirangud, energiakriis, ülikiire inflatsioon ja Venemaa agressioon Ukraina vastu.

2019. aastast kuni 2023. aasta esimese kvartalini olid teise koondamisteate esitajate ja koondatute arvu poolest äärmuslikud 2020. aasta teine kvartal, kui teise koondamisteate esitas 83 ettevõtet 2341 töötaja kohta, ning 2021. aasta kolmas kvartal, kui vaid 11 ettevõtet koondas 196 töötajat.

2019. aastal kinnitati koondamisteade 284 töötaja, 2020. aastal 616 töötaja, 2021. aastal vaid 104 töötaja kohta ning 2022. aastal 285 töötaja kohta. On silmatorkav, et nii kuu- kui kvartali koondamisnäitajad olid 2021. aastal ühtlaselt madalad ega erinenud aasta keskmisest kuisest tasemest kuigivõrd.

Suurettevõtted suurimad koondajad

Tegevusalade lõikes koondasid töötukassale teatise esitamise kohuslased ettevõtted 2020. aastal enim haldus- ja abitegevuse valdkonna ettevõtted, mis moodustasid kõigist teise teate esitajatest 28,4 protsenti. Järgnes majutus- ja toitlustusvaldkond 22,4 protsendiga ja töötlev tööstus 20,1 protsendiga. Suurkoondamisi registreerisid 2020. aastal enim Hansaliinid, Fleming, TLG Hotell, Widex Eesti, Tumlare Corporation Estonia ja Myjar IT.

2021. aastal koondati enim – 29 protsenti töötajaid – töötleva tööstuse valdkonnas. Majutus- ja toitlustusvaldkonnas kaotas töö 15,5 protsenti töötajatest. Järgnes jae- ja hulgikaubanduse ja mootorsõidukite ning mootorrataste remondivaldkond 11,4 protsendiga. Kõige rohkem koondasid töötajaid ABB, Noorus SPA Hotel, Sagro, politsei- ja piirivalveamet ning Tietoevry Estonia.

Mullu koondati aasta kokkuvõttes suurettevõtetes ülekaalukalt enim töötajaid töötleva tööstuse valdkonnas – 49 protsenti. Järgnes haldus- ja abitegevuste valdkond 15,4 protsendiga ning majutus- ja toitlustusvaldkond 6,9 protsendiga. Enim teiseseid teateid edastasid taas ABB, aga ka Majorel Estonia, Axis Tech Estonia, Standard ja Repo Vabrikud.

Tänavu esimese kolme kuuga on valdkonnapõhiselt esitanud enim teisi teateid veonduse ja laonduse valdkonna ettevõtted – 44,8 protsendi töötajate kohta kõigist koondatutest. Töötleva tööstuse valdkonnas kaotas töö 20,6 protsenti ja haldus- ja abitegevuste valdkonnas 14,8 protsenti suurettevõtetest koondatutest. Suurimad koondajad olid Amphenol Connexus, E-Betoonelement ja GoBus ja Ekspress Post.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles