Buffett: keegi ei kaota üheski USA pangas hoiustatud raha

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Warren Buffett päästis suure finantskriisi ajal panku. Praegust olukorda pole mõtet selle ajaga võrrelda. Pankades on hoiused garanteeritud, kuid panku hävib ka edaspidi.
Warren Buffett päästis suure finantskriisi ajal panku. Praegust olukorda pole mõtet selle ajaga võrrelda. Pankades on hoiused garanteeritud, kuid panku hävib ka edaspidi. Foto: Reuters/ScanPix

2008. aastal keset finantskriisi aitas investeerimisguru Warren Buffett taastada usaldust pankade suhtes. Kolmapäeval ütles ta oma arvamuse märtsis USA regionaalpanku tabanud tormi kohta.

«Inimesed ei peaks pankade pärast paanikasse sattuma, kuna keegi ei kaota üheski USA pangas hoiustatud raha,» ütles Berkshire Hathaway’d juhtiv Warren Buffett CNBCile. «Seda ei juhtu.»

See oli Buffetti esimene avalik kommentaar Silicon Valley Banki ja Signature Banki pangajooksu järel, mis tõid kaasa USA panganduse ajaloo suuruselt teise ja kolmanda hävingu.

USA hoiusekindlustus FDIC garanteerib hoiused kuni 250 000 dollarini. Hiljuti otsustas FDIC garanteerida ka sellest summast suuremad Silicon Valley Bankis ja Signature Bankis olnud hoiused, milleks kasutatakse FDICi sissemakseid teinud pankade raha.

Buffett ütles, et see on pankade, mitte maksumaksja raha. «Pangad pole kunagi läinud föderaalvalitsusele maksma isegi kümmet senti,» lausus ta. «Aga inimesed ei saa sellest aru.»

Investeerimisguru ütles, et praegust lainetust pole mõtet võrrelda 2008. aastaga, kuna seekord ei saanud pangad hakkama varade ja kohustuste juhtimisega. «Nüüd tulid välja pankade tehtud lollused,» märkis ta. «Kuid nad ei teinud selliseid vigu nagu 2008. aastal.»

Ta hoiatas, et pangad võivad kaotada üldsuse usalduse sekunditega ja seda juhtub ka edaspidi. «Pankade hävingud pole möödas,» hoiatas ta.

2008. aasta panganduskriisis oli Buffett päästja. Goldman Sachs tuli kapitali otsima ja Buffett andis üleöö pangaks saanud investeerimispangale viis miljardit dollarit. 2011. aastal süstis ta Bank of Americasse viis miljardit dollarit, kui Brian Moynihan oli olnud alles lühikest aega panga juht ja aktsia kukkus rämpshüpoteeklaenude koorma hirmu all. Ta on jätkuvalt Bank of America suurim aktsionär.

Buffett oli see, kes soovitas toonasele USA rahandusministrile Hank Paulsonile, et valitsus peaks panganduse stabiliseerimiseks pakkuma pankadele lisakapitali. Sellest sai 250 miljardi dollari suurune meede, millest küll mitmed suured pangad keeldusid kui ebavajalikust.

Reuters kirjutas märtsis, et Buffett pidas Bideni administratsiooniga kõnelusi pankade teemal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles