Circle K: nafta hind jõudis viimase kolme kuu kõrgeimale tasemele

PM Majandus
Copy
Circle K tankla.
Circle K tankla. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees / Scanpix

Nädala jooksul liikus Brenti toornafta hind maailmaturul vahemikus 84–87 USD/b. Toornafta hinda hoidis kõrgel aprilli alguse OPEC+ kärpeotsus, hinnatõusu pidurdavaks teguriks on kartus majanduslanguse ees.

Kolmapäeva õhtul avaldatud USA inflatsiooninäitajad olid oodatust madalamad ning selle uudise peale tõusis toornafta hind eile õhtul üle 87 USD/b, mis on viimaste kuude kõrgeim tase, ütles Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi.

Hinnatõusule andsid tema sõnul hoogu ka spekulatsioonid, et USA asub oma naftareserve taas täitma.

«Eelmise nädala OPEC+ otsus tootmismahte kärpida on hoidnud hinnataset viimased kaks nädalat üle 80 USD/b ning pole välistatud, et nafta hind tõuseb tootmismahtude kärpe tõttu veelgi,» tõdes Sassi.

Ta lisas, et nädala jooksul liikus toornafta hind 84–87 USD/b vahemikus. Muudatused naftahinnas kajastuvad ka valmistoodete hinnas: näiteks on bensiini maailmaturu hind viimase kolme nädalaga kasvanud üle 10 protsendi.

«Analüütikute seas valitseb mõõdukas optimism, et intressitõusude tsükkel on lõppemas.»

Maailmaturu toornafta hinda tõstvate teguritena toob Sassi välja India naftanõudluse kasvu, ebakindluse nafta pakkumise ja nõudluse tasakaalu ees maailmaturul. «India naftanõudlus kasvas märtsis 5 protsendi tasemele, jõudes 4,83 miljoni barrelini päevas. India on USA ja Hiina järel maailma suurimate nafta tarbijate esikolmikus ning sealne nõudluse kasv mõjutab ka toornafta hinda,» selgitas Sassi.

Sassi sõnul aitab hinnatõusule kaasa ka EIA (U.S Energy Information Administration) 2023. aasta maailma nafta pakkumise ja nõudluse prognoos. «EIA prognoos vähendas OPECi riikide tootmismahte 500 tuhande barreli võrra ja kärpis nõudlust 40 tuhande barreli võrra,» rääkis Sassi.

Ta lisas, et USA viimased inflatsiooninäitajad olid oodatust madalamad ning see võib mõjutada Fedi intressipoliitikat. «Analüütikute seas valitseb mõõdukas optimism, et intressitõusude tsükkel on lõppemas,» ütles Sassi.

Nõudlus nafta järgi võib väheneda

Maailmaturu toornafta hinda langetavateks teguriteks on Sassi sõnul jätkuvalt majanduse võtmenäitajate indeksite langused ning kõrged intressimäärad, mis võivad nõudlust naftatoodete järele vähendada.

Circle K mootorikütuste hinnastamisjuht rõhutas, et Circle K Eesti ostab kõik mootorikütused Euroopa Liidus asuvatest rafineerimistehastest ning ei osta, müü ega vahenda Venemaal ega Valgevenes toodetud mootorikütuseid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles