Autokaubaveo komisjon võttis ette teekasutustasu nõuete rikkujad

BNS
Copy
Ühisministeeriumi hoone.
Ühisministeeriumi hoone. Foto: Sander Ilvest / Postimees / Scanpix

Transpordiameti autokaubaveo komisjon vaatas läbi haldusmenetluses olevate vedajate selgitused ning tegi 2022. aasta teekasutustasu nõuete rikkumiste kohta 17 vedaja suhtes otsuse.

17 ettevõttest, kelle teekasutustasu nõuete korduvaid rikkumisi komisjonis arutati, tegi komisjon ettepaneku peatada üheksa ettevõtte puhul ühe või kahe sõiduki tegevusloa kinnitatud ärakirja kehtivus, teatas transpordiamet. Üheksale ettevõttele nähti ette ka täiendav kontroll.

Vaid ühe ettevõtte puhul lõpetati menetlus ega rakendatud meetmeid.

Komisjon leidis, et kuigi järelevalveasutused teevad head tööd, siis arvestades Eesti teedel liiklevate üle 3,5-tonniste veoautode hulka, võiks järelevalve tõhustamiseks kaaluda ka kontrollide automatiseerimise võimalusi: tuleks välja töötada kaasaegsed digilahendused, mille abil maanteedel teekasutustasu tasumist jälgida. 

Miks menetlused algatati?

Haldusmenetluste eesmärk oli selgitada välja, kas ja kuidas tuleks rikkujate suhtes meetmeid rakendada. Vedajatel oli võimalus esitada kirjalik selgitus teekasutustasu nõuete rikkumiste ja selle kohta, kuidas edaspidi rikkumisi vältida.

Alates 2021. aastast on majandus- ja kommunikatsiooniministeerium volitanud transpordiametit tegema tegevusloa ja tegevusloa ärakirja kehtivuse peatamise ja kehtetuks tunnistamise otsuseid.

Tegevusluba tõendab selle omaja õigust korraldada tasulist veosevedu.

Tegevusloa kinnitatud ärakiri tõendab loa omaja õigust korraldada tegevusloa ärakirjale kantud registreerimismärgiga sõidukiga tasulist veosevedu.

Tasuline veosevedu on kehtiva tegevusloa ja tegevusloa ärakirjata keelatud, kui autoveoseaduses, välislepingus või Euroopa Liidu õigusaktis ei ole sätestatud teisiti.

Autokaubaveo komisjoni eesmärk on teha raskete autoveoalaste rikkumiste ja korduvate teekasutustasu nõuete rikkumiste ilmnemisel pädevatele asutustele ettepanekuid rikkuja suhtes haldusmeetmete rakendamiseks, et tagada autovedudel aus konkurents, liiklusohutuse tõhustamine ja õigusaktide järgimine.

Komisjoni kuuluvad transpordiameti, majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi, tööinspektsiooni, politsei- ja piirivalveameti, Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni ja autoettevõtete liidu esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles