USA kehtestas sanktsioonid Venemaa kontrollitud Ungari pangale

Copy
Meeleavaldus venelaste asutatud International Investment Banki ja Ungari valitsuse poliitika vastu Budapestis.
Meeleavaldus venelaste asutatud International Investment Banki ja Ungari valitsuse poliitika vastu Budapestis. Foto: FERENC ISZA

Washington on kehtestanud sanktsioonid Venemaa kontrollitud pangale Budapestis ja mitmele selle ametnikule, ütles kolmapäeval kõrge USA diplomaat.

USA suursaadik Budapestis David Pressmann ütles, et sanktsioonid kehtestati Venemaa kontrollitud International Investment Bankile (IIB) ja kolmele panga tippjuhile; ungarlasele ja kahele venelasele, kes kõik elavad Ungaris.

IIB kolis oma peakorteri Budapesti 2019. aastal, ajal kui peaminister Viktor Orbán sobitas lähedaid suhteid Vene president Vladimir Putiniga.

Orbán on pälvinud oma Euroopa Liidu ja NATO liitlastelt teravat kriitikat seoses neutraalseks jäämisega Vene invasiooni asjus ning sanktsioonid teravdavad suhteid ilmselt veelgi.

«Me oleme mures Ungari liidrite jätkuva innukuse pärast laiendada ja süvendada suhteid Venemaa Föderatsiooniga hoolimata Venemaa jõhkrast agressioonist Ukraina vastu ja ohust Atlandi-ülesele julgeolekule,» ütles Pressman ajakirjanikele.

«Selle teatega näitab USA, et me võtame meetmeid vastusena Ungari valikutele,» lisas ta.

Pressmann ütles IIB kohta, et «selle läbipaistmatu Kremli platvormi kohalolu Ungari südames ohustab ungari rahva, nende Euroopa naabrite ja NATO liitlaste julgeolekut ja suveräänsust».

Orbáni kantseleiülem Gergely Gulyás ütles varem kolmapäeval, et USA «püüab pitsitada Ungarit võtma sõda pooldavat positsiooni».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles