Saksa valitsus tõrjub üleskutseid reaktorite sulgemine edasi lükata

Copy
Tuumaelektrijaam Isar 2 Essenbachis, Saksamaal.
Tuumaelektrijaam Isar 2 Essenbachis, Saksamaal. Foto: Armin Weigel

Saksa valitsus tõrjus kolmapäeval üleskutseid lükata viimasel hetkel edasi riigi kolme viimase tuumaelektrijaama sulgemine sel nädalavahetusel.

Opositsioonipoliitikud ja ka osa koalitsiooni kuuluva Vaba Demokraatliku Partei (FDP) liikmeid olid nõudnud allesolevate reaktorite tööshoidmist, ehkki need tegutsevad nõutava ohutuskontrollita.

«Tuumaenergiast loobumine 15. aprilliks, ehk selleks laupäevaks, on lõplik,» ütles kantsler Olaf Scholzi kõneisik Christiane Hoffmann.

Riigi kolm viimast reaktorit oli plaanis sulgeda juba 31. detsembril 2022, kuid Scholz andis korralduse see edasi lükata, kuna muretseti, et Saksamaa võib olla silmitsi energianappusega seoses sõjaga Ukrainas.

Seadusandjad kiitsid heaks üle 30 aastat tagasi tööd alustanud reaktorite tööea pikendamise tingimusel, et need suletakse tänavu aprilli keskpaigaks.

Kriitikute sõnul jätab tuumajaamade sulgemine Saksamaa ilma madala emissiooniga energiast, mis tähendab, et riik peab hoidma töös fossiilkütuseid kasutavaid jaamasid, mis panustavad kliimamuutusse.

Vabade demokraatide asejuht Wolfgang Kubicki ütles usutluses Funke Media Groupile, et Saksamaal on kõige ohutumad tuumajaamad maailmas ja nende sulgemine oleks «dramaatiline viga», millel on valusad majanduslikud ja ökoloogilised tagajärjed.

Teised tema partei liikmed on teinud üleskutse hoida tuumajaamasid tagavaraks, juhuks kui neid hiljem vaja läheb.

Selle tegemine oleks aga nii ebaseaduslik kui kulukas, ütles keskkonnaministeeriumi kõneisik Bastian Zimmermann.

Zimmermann märkis, et kolm reaktorit - Emsland, Neckarwestheim ja Isar II - läbisid ohutuskontrolli viimati 2009. aastal ja tavaliselt on sellised inspektsioonid nõutud iga kümne aasta tagant. Viimatisest kontrollist loobuti vaid seetõttu, et jaam oli plaanis 2022. aasta lõpus sulgeda, ütles ta.

Reaktorite eluea pikendamine tähendaks seetõttu põhjaliku ja pika ohutuskontrolli taaskordset läbiviimist, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles