IMF hoiatas üleilmse võlataseme kasvu eest

Copy
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peakorter Washingtonis, USAs.
Rahvusvahelise Valuutafondi (IMF) peakorter Washingtonis, USAs. Foto: Yuri Gripas

Valitsuste võlakoorem on tõusmas tasemele, mida pole nähtud alates Covid-19 pandeemia haripunktist, hoiatas kolmapäeval Rahvusvaheline Valuutafond (IMF).

Tuleval viiel aastal kasvava võlakoorma eest vastutavad suuresti Hiina ja USA, ütles IMFi eelarveküsimuste osakonna juht Vitor Gaspar usutluses AFP-le.

Ta võttis sõna enne IMFi eelarveseire raporti avaldamist kolmapäeva hommikul.

«Meil on 2023. aastal olukord, kus avasektori võlatase on kõrgem, kui eeldati enne pandeemiat,» ütles ta. Võlg peaks seejuures kasvama kiiremas tempos, kui enne pandeemiat ennustati, lisas ta.

USA valitsuse võla suhe riigi sisemajanduse kogutoodangusse (SKT) peaks ületama 2027. aastaks taset, mis saavutati pandeemia haripunktis, ütles Gaspar.

Hiinale ennustatakse võla-SKT suhte kerkimist igal aastal ja 2028. aastaks ennustatakse, et riigi võlakoorem ületab pandeemiaeelsest taset kaks korda, teatas IMF. Suuresti tuleneb see Hiina üleminekust ekspordile orienteeritud majanduselt sisenõudlusele tuginevale majandusele, ütles Gaspar.

Kui jätta välja USA, Hiina ja veel käputäis riike, on enamiku riikide võlakoorem keskpikas plaanis positiivsemal kursil.

Enam kui 60 protsendi riikide puhul peaks võla suhe SKTsse tuleval viiel aastal kahanema, ütles Gaspar. Üleilmset võlakoorma suurenemist silmas pidades kutsub IMF üles eelarvedistsipliinile, lisas ta.

Eelarve koomale tõmbamine lubaks rahapoliitikal ohjeldada inflatsiooni ilma niivõrd järsu intressimäärade tõstmiseta, märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles