Jaapanlased ostsid börsilt unistust rajada Kuule 2040. aastaks alaline koloonia

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Takeshi Hakamada tutvustab ispace'i Kuule saadetavat tehnikat
Takeshi Hakamada tutvustab ispace'i Kuule saadetavat tehnikat Foto: AFP/SCANPIX

Jaapani kosmosetranspordi idufirma ispace tegi kolmapäeval Tokio börsil silmapaistva debüüdi. Investorid rabasid aktsiat, et saada osa ettevõtte eduloost, kes tahab võtta Kuu ärilisel eesmärgil kasutusele.

Kuna keegi ei tahtnud aktsiaid müüa ja börs ujutati üle ostukorraldustega, ei jõutudki esimesel börsipäeval tehinguni. Aktsia hind tõusis maksimaalselt lubatud tasemele ehk 585 jeenini, mis on topelthind võrreldes aktsiapakkumise 254 jeeniga. Tehinguni aktsiaga siiski ei jõutud.

Ettevõte kaasas investoritelt 6,7 miljardit jeeni ehk 50 miljonit dollarit. 

Kuu koloniseerimise transpordiäri vastab Jaapani rahvuslikule kaitse- ja kosmose arendamise poliitikale – Jaapan kulutab nende valdkondade arendamisele, mistõttu investorid tahavad saada osa unistusest, ütles AU Kabucom Securitiese peastrateeg Tastunori Kawai.

«IPOd, mis vastavad rahvusliku poliitika teemadele, näiteks biotehnoloogiaettevõtete börsidebüüdid, kipuvad õnnestuma,» lausus ta Reutersile.

Detsembris viis SpaceXi rakett Floridast kosmosesse kaks Jaapani ettevõtte Hakuto-R Mission 1 robotsõidukit. Ispace teatas kolmapäeval, et kõige varem 25. aprillil peaksid masinad puudutama Kuu pinda. Praegu on nad juba Kuu orbiidil saja kilomeetri kõrgusel.

Ispace’il on NASAga leping toimetada Kuule laadungeid alates 2025. aastast. Kompanii plaan on hiljemalt 2040. aastaks rajada Kuule alaliselt mehitatud koloonia.

«Oleme kogenud aktsionäride ja investorite suurt huvi, kõik tahavad osaleda meie äri tulevikukasvus,» ütles ispace’i asutaja ja juhatuse esimees Takeshi Hakamada.

Kompanii plaanis esialgu kaasata kuus miljardit jeeni, kuid suure huvi tõttu suurendas aktsiate pakkumist.

Kokku müüdi 26,5 miljonit aktsiat. Ettevõttel on 80,4 miljonit aktsiat. Kolmapäevase sulgemishinna juures oli ettevõtte turuväärtuseks 47 miljardit jeeni ehk 322,5 miljonit eurot. Aktsia börsisümbol on Jaapanis 9348.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles