Karm: iga kolmas eestlane peab vajalike kulutuste jaoks kord kuus raha laenama (3)

PM Majandus
Copy
Sendid.
Sendid. Foto: Lennart Rikk

Intrumi uuringust selgub, et eestlased laenavad arvete tasumiseks vähem kui eurooplased, kuid intressimäärade tõus ja inflatsioon võivad seda muuta.

Intrumi Euroopa tarbijamaksete aruande järgi laenavad eestlased arvete tasumiseks Euroopa keskmisest vähem: vaid 14 protsenti laenab raha või kasutab oma kulude katmiseks krediitkaarti limiidi kogu ulatuses ära, samas kui kogu Euroopas on see näitaja peaaegu kaks korda suurem – 26 protsenti. Siiski on oodata, et praegune majanduskliima võtab oma osa, sest intressimäärade tõus ja inflatsioon suurendavad tõenäoliselt eestlaste arvu, kes kasutavad laenu.

Eestis laenab igas kuus kodu- ja krediitkaardivõlale lisaks raha laenanutest iga kolmas (32 protsenti) üle 10 protsendi oma sissetulekust ning iga kaheksas (12 protsenti) üle 25 protsendi. Eriti keeruline on olukord lapsevanemate jaoks, kellest paljud kasutavad laenu oma lastele sisseostude tegemiseks. Kui Euroopa keskmine näitaja on 77 protsenti, siis Eestis tunnistas 67 protsenti vanematest, et nad on viimase kuue kuu jooksul sel eesmärgil raha laenanud või oma krediitkaardi liimid täies ulatuses ära kasutanud, mis on siiski märkimisväärne näitaja.

Peaaegu kaks viiest eestlasest (41 protsenti) kavatseb nõuda oma tööandjalt tavalisest suuremat palgatõusu, mis on kõrgem kui Euroopa keskmine (30 protsenti). Uuringust selgub, et X-generatsiooni (45–54aastased) vastajad (51 protsenti), lastega inimesed (46 protsenti) ja kõrge sissetulekuga juhid (44 protsenti) kavatsevad võrreldes teiste Eesti vastajatega suurema tõenäosusega palgatõusu taotleda.

«Kuigi paljud tarbijad on rahalisteks katsumusteks valmis, vähendades oma kulusid ning kaaludes põhjalikult enne täiendavate laenude võtmist, teame, et leidub ka neid, kes tunnevad end selle probleemi ees ülekoormatuna. Finantsteenuste ettevõtted ja muud laenuandjad vastutavad selle eest, et nende kliendid saaksid raskuste korral abi ja nõu. Kui pandeemia ajal olid paljud hädas, siis praeguse kriisi finantsmõju on tõenäoliselt veelgi suurem,» ütles Intrum Balticsi tegevdirektor Ilva Valeika.

Mis asi see on

Intrum on avaldanud iga-aastast Euroopa tarbijamaksete aruannet alates aastast 2013. Euroopa tarbijamaksete aruanne on Eesti jaoks 10. väljaanne. Euroopa tarbijamaksete aruanne annab infot Euroopa tarbijate igapäevaelust; nende kulutamisharjumusi ja võimest igas kuus oma leibkonna rahaasju hallata.

Iga-aastane aruanne põhineb küsitlusel, mis viiakse üheaegselt läbi 24 Euroopa riigis. 2022. aasta uuringus osales kokku 24 011 tarbijat.

Kommentaarid (3)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles