Uue valitsuse all kaob üks väga suur maksusoodustus (10)

PM Majandus
Copy
Lapsed mängimas, pilt on illustratiivne.
Lapsed mängimas, pilt on illustratiivne. Foto: Astrid Karpender

Uus valitsus tahab kehtestada uusi makse, kuid samal ajal kaob rida tuntud maksusoodustusi.

Vastavalt koalitsioonileppele tahab vastloodav valitsus kaotada alates 2024. aastast ära kolm tuntud maksusoodustust.

Esiteks: täiendav maksuvaba tulu eluasemelaenu intresside eest. See ei ole väga suur summa, sest varasemad valitsused on selle fikseerinud 300 eurole aastas ehk inimese jaoks oleks siin lisavõit 60 eurot aastas.

Teiseks: kaob täiendav maksuvaba tulu abikaasa eest juhul, kui üks abikaasadest ei töötanud või tema aastatulu oli väiksem kui 2160 eurot. Sel juhul saab ta kasutamata maksuvaba osa üle anda teisele abikaasale, kui abikaasade aastatulu ei ületa kokku 50 400 eurot kalendriaastas. Maksimaalne ülekantav summa saab olla 2160 eurot.

Kolmas järgmisel aastal kaduv maksusoodustus puudutab lapsi. Kui seni on kehtinud põhimõte, et tuludeklaratsiooniga saab inimene lisa-maksuvaba tulu juhul, kui tal on ülalpeetavaid lapsi, siis nüüd soovib võimukoalitsioon selle kaotada. Maksuameti andmetel on praegu täiendav maksuvaba tulu 1848 eurot teise lapse kohta ja 3048 eurot alates kolmandast lapsest. Täiendav maksuvaba tulu ei vähene, kui laps saab toitjakaotuspensioni või rahvapensioni toitja kaotuse korral.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles