IMF prognoosib Hiinale selleks aastaks üpris kõrget majanduskasvu

Copy
China World Trade Centeri III torn ja ehitamisel olev China Zun Tower Pekingis.
China World Trade Centeri III torn ja ehitamisel olev China Zun Tower Pekingis. Foto: Jason Lee

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) säilitas teisipäeval prognoosi, millega Hiinale ennustatakse 2023. aastaks 5,2-protsendist majanduskasvu ja avaldas lootust, et Hiina avanemine pärast rangeid koroonapiiranguid avaldab positiivset mõju ka ülejäänud maailmale.

Hiina range koroonapoliitika, millega kaasnes tervete linnade sulgemine, reisipiirangud, laustestimine ja tehaste sulgemine, räsis majandust peaaegu kolm aastat, enne kui see 2022. aasta detsembris järsult lõpetati.

Kui koroonalained selle aasta jaanuaris taandusid, mobiilsus normaliseerus ja majandusindikaatorid, nagu jaemüük ja reiside broneerimine, hakkasid tõusma, seisab IMFi raportis World Economic Outlook.

«Hiina majanduse taasavanemine ja kasv loovad tõenäoliselt positiivse ülekandumise ja isegi suurema ülekandumise riikidest, millel on Hiinaga tugevamad kaubandussidemed ja sõltuvus Hiina turismist.»

Eelmisel aastal kasvas Hiina majandus vaid kolm protsenti, mis on mitmekümne aasta madalaim näitaja.

Ka IMFi selleks aastaks Hiinale prognoositav 5,2- ja 2024. aastaks ennustatav 4,5-protsendine majanduskasv on aeglaseim kasvutempo 1990. aastast saadik.

IMFi tegevdirektor Kristalina Georgieva ütles märtsis Pekingis, et Hiina moodustab tõenäoliselt sel aastal umbes kolmandiku maailma majanduskasvust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles