Esipessimist Roubini: pangakriis võib tuua majanduse kukkumise

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Nouriel Roubini arvates on USA piirkondlike pankade jamad alles poole peal ja läbi krediidikitsikuse sillutab see teed majanduslangusele.
Nouriel Roubini arvates on USA piirkondlike pankade jamad alles poole peal ja läbi krediidikitsikuse sillutab see teed majanduslangusele. Foto: imago/Italy Photo Press/Scanpix

Pessimistlike vaadete poolest tuntud ökonomist Nouriel Roubini ei suutnud valmistada üllatust – ta on jätkuvalt pessimist.

Tema sõnul on pankade ärimudel ränga löögi all, kuna pankade soovimatus intressi maksta viib raha USA valitsuse võlakirjadesse.

Roubini hoiatas, et hiljutine panganduskriis võib mõjutada USA keskpanka, kes püüab luua inflatsiooniga võitlemisel majanduse jahtumist, mis ei kasvaks majanduslanguseks.

Roubini Macro Associatesi majandusprofessorist juht rääkis FoxNewsile, et lähiajal kannatab USA pangandussüsteem – eriti piirkondlikud pangad.

«Mitte ainult First Republic Banki eelisaktsiate dividendi tühistamine, vaid laiemalt paljudel USA piirkondlikel pankadel on probleem, kuna nende ärimudel on ränga löögi all,» rääkis ta. «Neil on väga kitsas hoiustajate baas, suured summad on hoiusegarantiita ja nüüd näevad inimesed, et USA valitsuse lühiajalistes võlakirjades teenib 4 või 5 protsenti aastas. Pangad maksavad hoiustele nullilähedast intressi. See on fundamentaalne probleem, mis tähendab, et eriti regionaalpankade probleemid jätkuvad.»

Omal ajal USA suuruselt 17. pank Silicon Valley Bank kukkus kokku, kuna enamik hoiuseid oli hoiusekindlustuseta. S&P Globali andmetel oli 93 protsenti pangas olnud hoiustest ilma hoiusekindlustuseta – seda oli enam kui 250 000 dollarit kunde kohta. Pank oli võtnud liigse riski USA valitsuse pikaajalistes võlakirjades, mille hind kukkus keskpanga intressitõusu järel.

«Ootame krahhi»

Varsti peale Silicon Valley Banki hävingut ebaõnnestus Signature Bank. Seal oli 89 protsenti hoiustest ilma hoiusekindlustuseta. See pank teenindas suurelt krüptovaluuta kundesid.

First Republic Bank, mis pääses halvimast, koges aktsia 80-protsendist kukkumist. Sellel pangal oli eelmise aasta lõpu seisuga kindlustamata hoiuste osakaal 67 protsenti.

«Probleemid on küll piirkondlikel pankadel, aga nad on kodulaenude, väikeäride laenude ja ärikinnisvara finantseerimisel olulised. Ja seetõttu tuleb meil krediidikitsikus,» nentis Roubini. 

Krediidikitsikus tõstab tema sõnul majanduslanguse tõenäosust. «Meil seisab suures osas USA pangandussüsteemis ees tõsine krediidikitsikus,» lausus ta.

Märkusele, et börsid on põhja teinud ja näib, et halvim on möödas, vastas ta, et USA ja teised keskpangad on raske valiku ees. Nad peavad saavutama hinnastabiilsuse, aga ka majanduskasv peab jätkuma ning majanduslangust tuleb vältida. Nad peavad hoidma finantsstabiilsust. Kuna inflatsioon on liiga kõrge, peab tõstma intressimäärasid, aga see toob kaasa majanduslanguse.

«Ootame krahhi,» lausus ta. «Börsipõhja ei tule niipea.»

Maikuus oodatakse, et USA keskpank tõstab intressimäära 0,25 protsendipunkti võrra. Roubini ei usu, et keskpank saab endale nii suurt intressitõusu lubada. Tema arvates käib USA baasintressimäär ära kuue protsendi juures, enne kui hakatakse intressimäära langetama.

«Investorid on kaotanud seose reaalsusega ja siis pole «õnnetuse» juhtumiseks palju vaja,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles