Valitsus vallandab maksude tulevärgi (10)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Ettevõtja Jüri Mõis nimetab maksutõuse ootuspäraseks ja mitte kuigi koormavaks. "Kui jaksad endale üheeurose asja lubada, jaksad ilmselt ka ühe euro ja kahe sendise asja lubada," leiab ta.
Ettevõtja Jüri Mõis nimetab maksutõuse ootuspäraseks ja mitte kuigi koormavaks. "Kui jaksad endale üheeurose asja lubada, jaksad ilmselt ka ühe euro ja kahe sendise asja lubada," leiab ta. Foto: Urmas Luik/Parnu Postimees /

Valimiste ajal polnud maksutõusudest silpigi kuulda, ent läbirääkimiste laua tagant tõusis Reformi­erakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide liit sellise maksutõusu­plaa­niga, millesarnast Eestis sel sajandil pole nähtud.

Eesti inimesi ootab lähiaastatel kümmekond maksumuudatust, millest suurel osal pole veel hinnasilti küljes ja mõni on alles täiesti läbi mõtlemata.

Juba 2024. aastast tõuseb käibemaks kaks protsenti, 22 protsendini. 2025. aastast kaob käibemaksuerisus majutusteenuse pakkujatele: senise üheksaprotsendilise käibemaksumäära asemel maksustatakse ka neid edaspidi 22-protsendilise maksuga. Eesti kerkib sellega Euroopa Liidus majutusteenuste käibemaksustamisel Taani järel teisele kohale. Taanis on majutustasutuste käibemaks 25 protsenti, Soomes seevastu kümme protsenti. Eesti majutusasutused on otsust maks hoobilt enam kui kahekordistada teravalt kritiseerinud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles