Koalitsioon kavandab ka ettevõtete tulumaksu soodusmäära kaotamist

BNS
Copy
Ettevõtete soodustulumaksumäär kaob.
Ettevõtete soodustulumaksumäär kaob. Foto: Via Www.imago-images.de

Uue valitsuskoalitsiooni erakonnad leppisid kokku, et ettevõtete soodustulumaksumäär kaob, mis tähendab selle ühtlustumist 22 protsendi juures ja regulaarsetele dividendimaksjatele suurt maksutõusu, ent esialgu avaldatud koalitsioonilepingu tekstis seda muutust aga kirjas ei olnud, kirjutab uudisteportaal ERR.

 

«Kaotame regulaarselt jagatavale kasumile kohalduva madalama tulumaksu määra,» seisab teisipäeval koalitsioonisaadiklute ehk Reformierakonna, Eesti 200 ja sotsiaaldemokraatide allkirjad saanud lepingus

Eesti tulumaksusüsteemis peab ettevõte tulumaksu tasuma vaid kasumi jaotamisel ehk dividendi maksmisel. Dividendile kehtib üldiselt 20-protsendine maksumäär, kuid regulaarselt makstavale dividendile kehtib soodusmäär 14 protsenti.

Koalitsioonilepingu järgi kavatseb uus valitsus tõsta nii üksikisiku kui ettevõtte tulumaksu 2025. aastal praeguselt 20 protsendilt 22 protsendini. 2024. aastal on kavas tõsta ka käibemaksu, 2 protsenti. Ühtlasi kaotatakse 2025. aasta algusest madalama käibemaksu erisus majutusteenuse pakkujatele.

Lisaks on kavas 2024. aasta 1. juulist kehtestada automaks, anda kohalikele omavalitsustele võimalus kehtestada kohalikke makse, vaatame üle keskkonna- ja ressursitasud ning maksustame raadamine. Samuti soovitakse suurendada hasartmängudest laekuvat riigi maksutulu, maksustada pakendite ja plasti kasutamist ning tervisealast riskikäitumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles