Kai Realo: kriisi ajal võiks alampalka ka vähendada (4)

PM Majandus
Copy
Kai Realo.
Kai Realo. Foto: Tairo Lutter

Tööandjate keskliidu volikogu esinaine ja Ragn-Sellsi juht Kai Realo ütles saates «Kuum tool», et kui alampalka tõsta kuni 60 protsenti mediaanpalgast, peab kokkuleppesse lisanduma ka kriisi ajal alampalga vähendamise võimalus, kirjutab Äripäev.

Praegu liigutakse Realo sõnul alampalga tõusuga 50 protsenti mediaanpalgast ja esialgu on see Realo sõnul piisav. Kui kokku leppida suurem alampalk, tuleks leppesse sisse kirjutada mõningad lisad, mis lubavad ootamatu kriisi ajal ka väiksemat palka maksta. «Tundub uskumatu, et alampalga suurust saab ette kirjutada,» kommenteeris Realo uues koalitsioonileppes sisalduvat punkti, mis näeb ette alampalga tõusu 2027. aastaks 60 protsenti mediaanpalgast.

Loe pikemalt Äripäevast.

Realo lausus koalitsioonilepingut kommenteerides, et tervikteksti vaadates on seal palju sellist, mida ta tööandjate esindajana kui ka isiklikult peab päris heaks ettevaatavaks ja liberaalseks maailmavaateks.

Kai Realo lausus saates, et koalitsioonilepingus on suurt eelarvepuudujääki lapitud maksutõusudega, kuid head majanduse kasvuplatvormi seal ei ole.  «Kindlasti ei piisa visioonisõnadest, et teha Eesti ettevõtjaid konkurentsivõimeliseks. Mitmed maksumuudatused mõningaid sektorid isegi pidurdavad ja see teeb murelikuks,» lausus ta.

Realo ootab, et uued ministrid oma meeskonnaga lisaks maksude tõstmisele mõtleksid ka kiiresti läbi, kuidas majandust kasvama saada.

Maksudega mängimine ei ole hea märk ning Realo sõnul on ebajärjekindel maksupoliitika olnud üks asi, mis on investoreid siit eemal hoidnud. «Kui see valitsus ei kesta nelja aasta pikkust perioodi, siis on karta, et ka tänased maksumuudatused keritakse tagasi ja ebakindel maksukeskkond jätkub,» lausus Realo. 

Realo möönis, et me kõik tahaksime elada stabiilses keskkonnas, aga oli selge, et eelarve tasakaalu viimiseks tuleb makse tõsta. Küsimus on, et milliseid, kas suund on varamaksudel või tarbimismaksudel. «Viimase hetkeni hoiti kiivalt enda teada, mida konkreetselt maksustatakse,» lausus Realo. 

Realo avaldas lootust, et ettevõtluse seisukohalt asju enam juurde ei tule, mis võiks majandust veelgi takistada.

Järgmise aasta algusest plaanitava käibemaksu kahe protsendipunkti võrra tõstmist kommenteerides lausus Realo, et see lööb valusalt vähemkindlustatud inimesi. 

«Kui käibemaksu tõstmine tuleb ajal, kus majandus on endiselt raskes seisus ja hinnad on kõrged, siis see osale inimestele mõjub väga rängalt,» lausus ta. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles