VKG: koalitsioonileping viib põlevkivisektori 10–15 aastat ajas tagasi (1)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Kui VKG ei saa uut kaevandust rajada, jäävad Kohtla-Järvel asuvad õlitehased 2027. aastal ettevõtte hinnangul seisma.
Kui VKG ei saa uut kaevandust rajada, jäävad Kohtla-Järvel asuvad õlitehased 2027. aastal ettevõtte hinnangul seisma. Foto: Ilja Smirnov / Põhjarannik

Viru Keemia Grupi (VKG) hinnangul rändab uus võimuliit põlevkivisektorit reformides tagasi minevikku, mil maavara kaevandamise eest vastutas riigiettevõte AS Eesti Põlevkivi.

Koalitsioonileppes lubatakse viia põlevkivi kaevandamine Eesti Energia alt eraldi äriühingusse, kuna see tagavat võrdse ligipääsu põlevkivi ressursile kõikidele turuosalistele kulupõhise hinnaga.

Põlevkivi väärindamisega tegeleva VKG teatel pole selles mõttes midagi uut. «Eesti Energiast põlevkivi kaevandamise eraldamine tähendab sisuliselt naasmist 10–15 aasta tagusesse aega. 2013. aastal võeti suund energiamajanduse avamisele, avati elektriturg ja vabastati AS Eesti Põlevkivi konkurentsiameti hinnaregulatsiooni alt. Praegu on võetud taas vastupidine suund, mille teostamine nõuab aega.»

VKG: juba antud kaevelubade kasutamise piiramiseks ei ole seaduslikku alust

Lisaks turu ümberkorraldamisele tuleb uuel koalitsioonil teha teisigi põlevkivisektorit puudutavaid otsuseid. Enne valimisi pani majandus- ja taristuminister Riina Sikkut (SDE) seisma VKG uue põlevkivikaevanduse rajamise protsessi, kui jättis kooskõlastamata ühe alajaama rajamise loa. Sikkut selgitas siis, et põlevkivi kaevanduste tuleviku peab otsustama just uus valitsus.

Koalitsioonilepe selles osas aga selgeid vastuseid ei anna. Kirja on saanud vaid umbmäärane lause: «Eelistame uute kaevanduste avamisele olemasolevate kaevanduste ärakasutamist.»

VKG teatel on oluline vahe, kas rääkida uute kaevanduste avamisest või uute kaevelubade väljastamisest. Kuna ettevõttel on Sikkuti seisatatud Uus-Kiviõli kaeveväljal vastavad load olemas, loodetakse protsessiga edasi minna. Täiesti kindlad selles aga ei olda.

«Koalitsioonilepingust ei ole võimalik selget vastust saada ühelegi küsimusele. Aga kui seadused Eestis kehtivad, siis saab koalitsioonilepingu kaevandamisi puudutavaid punkte pidada uute kaevelubade väljastamise tulevikunägemuseks. Juba väljastatud kaevelubade kasutamise piiramiseks ei ole lihtsalt seaduslikku alust,» teatas VKG Postimehele.

Seega ei nõustu VKG ka välja käidud mõttega loobuda Uus-Kiviõlis kaevandamisest ning hankida kaevandamata jäänud kogused loodavalt riigiettevõttelt. «Oluline on mõista, et kindlasti ei saa seda pidada alternatiivseks lahenduseks VKG-le juba väljastatud kaevelubade kontekstis,» selgitas ettevõte oma positsiooni.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles