Euroopa Parlament tahab piirata elegaasi kasutamist (1)

BNS
Copy
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis.
Pildil on Euroopa Parlamendi hoone Brüsselis. Foto: Shutterstock

Euroopa Parlament kiitis 30. märtsil heaks ettepaneku piirata elegaasi ehk SF6-gaasi kasutamist Euroopa elektrivõrgus.

Ettepaneku järgi antakse liikmesriikidele üleminekuks kolm aastat ning alates 2026. aastast tohib kuni 24 kV võrkude ehitamisel kasutada ainult elegaasi vabasid lülitus- ja kaitseseadmeid. Elegaas on sünteetiline gaas, mis on 25 200 korda ohtlikum kasvuhoonegaas kui CO2 ning püsib atmosfääris 3200 aastat pärast selle eraldumist.

«Euroopa Parlamendi otsus kiirendab kindlasti Euroopa elektrivõrgu rohelisemaks muutmist. Kuigi elegaasi seadmete kasutamine keelatakse uute võrkude rajamisel, siis ka olemasolevates võrkudes tasub järk-järgult elegaasil baseeruvad seadmed välja vahetada. Nii saab Euroopa elektrivõrgu ohutumaks ja rohelisemaks muuta,» ütles elektriinsener ja elektriseadmete tootja Eaton Eesti esindaja Ragnar Roos.

Elegaas on jätkuvalt asendamatu kõrgepingevõrgus. Elegaasil baseeruvad seadmed suudavad ainsana blokeerida elektrikaare tekkimise kõrge pinge juures. Madalama pingega võrkude jaoks on olemas hulk teisi lahendusi, mis kasvuhoonegaase ei sisalda ja mille hooldus ja utiliseerimine on ka lihtsam.

Ragnar Roosi sõnul tuleb Euroopa Parlamendi otsus õigel ajal, sest liikmesriike on järjest enam investeerimas elektrivõrkude laiendamisse ja tugevdamisse. «Uute taastuvenergia allikate kasutuselevõtuks tuleb luua uusi võrke ja olemasolevaid tugevdada. Kui praegu võtta kasutusele elegaasi sisaldavad seadmed, siis jäävad need võrku 40–50 aastaks ja selle aja jooksul tuleb meil ka arvestada elegaasi kui keskkonnariskiga. Elegaasi vabade seadmete kasutusele võtmisega sellist riski ei kaasne,» lisas Roos.

Tema sõnul ei peaks üleminekuga ootama 2026. aastani vaid alustada juba varem. «Hea praktika oleks lülitusseadmete planeerimisel juba praegu osad elegaasi vabadena planeerida. Selline järkjärguline üleminek annab võimaluse kohaneda alternatiivsete lahendustega. Nii saavad insenerid ja käidupersonal tutvuda ja harjuda keskkonnasõbralikumate seadmete opereerimisega,» ütles Roos.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles