Uus valitsus lammutab Eesti Energia üllatuslikeks osadeks, keelab uued põlevkivikaevandused (11)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Elektri tootmine Narvas. Põlevkivi.
Elektri tootmine Narvas. Põlevkivi. Foto: Mihkel Maripuu

Uus valitsus lammutab Eesti Energia, lahutades ettevõttest võrgufirma Elektrilevi ja põlevkivikaevandused.

Peaminister Kaja Kallase soov, et Elektrilevi tuleb Eesti Energiast lahutada, pole üllatus. Kallas on seda korduvalt rääkinud, viimati nädal tagasi, kui puhkes skandaal energiafirma lahkunud juhatuse preemiate üle.

«Viime lõpuni Elektrilevi eraldamise Eesti Energiast,» kirjutavad Reformierakonna, sotside ja erakonna Eesti 200 poliitikud äsja avalikustataud koalitsioonileppes.

Üllatus on aga põlevkivikaevanduste lahutamine Eesti Energiast. Praegu kuuluvad kaevandused ühte tütarettevõttesse nimega Enefit Power koos põlevkivielektrijaamade ja õlitootmisega.

«Eraldame põlevkivi kaevandamise Eesti Energiast ja loome eraldi äriühingu, mis tagab võrdse ligipääsu põlevkivi ressursile kõikidele turuosalistele kulupõhise hinnaga,» seisab koalitsioonileppes.

«Me ei plaani enam avada uusi põlevkivikaevandusi ja eelistame olemasolevate kaevanduste ära kasutamist,» lisatakse valitsusleppes.

Õigupoolest on põlevkivi kaevandamine ja selle transport Narva elektrijaamadesse praegu integreeritud, mistõttu kahe tegevusala lahutamine on saab olema tehnliselt keerukas. Samuti finantsiliselt.

Kaevandusfirmat on aga vaja lahutada põhjusel, et kui uus valitsus ei luba põlevkivikaevandusi enam avada, siis jääb Eesti suurim põlevkiviõlitootja Viru Keemia Grupp (VKG) toormenälga juba mõne aasta pärast.

Järelikult on vaja Eesti Energiast sõltumatut põlevkivimüüjat, kes varustaks kaht suurt tootjat.

Põlevkivil pole maailmaturuhinda ega ka kodumaist hinda, sest ettevõtted kaevandavad seda reeglina enda tarbeks ja kivi on üks osa õli- või elektri omahinnast.

Eelmisel aastal kaevandas Eesti Energia 8,4 miljonit tonni põlevkivi.

VKG senine Ojamaa kaevandus ammendab ennast 2027. VKG soovib juba tuleval aastal alustada uue kaevanduse ehitustöid. VKG-l on juba õigus Uus-Kiviõlis kaevandada viis miljonit tonni põlevkivi aastas.

VKG juht Ahti Asmann on varem Postimehele öelnud, et Uus-Kiviõli suuremahuline tööle hakkamine seda, et õlitehastele on toore 2038. aastani tagatud.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles