Ekspert: peagi saabuv automaks võib olla hea idee (8)

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Modera juhatuse esimees Raido Toonekurg
Modera juhatuse esimees Raido Toonekurg Foto: Modera

Autoturul tegutseva tarkvarafirma Modera juht Raido Toonekurg ütles, et uue valitsuse poolt 2024. aastast kehtestatav automaks võib olla hea idee.

Toonekure sõnul võib automaks olla hea nii automüüja kui kliendi poolt vaadates, aga seda juhul, kui maksu eesmärk ei ole riigile ainult raha koguda, vaid turgu suunata ning seeläbi laiemalt kliimaeesmärke täita.

«Värske valitsus võiks kaaluda bonus-malus lahendust - suure CO2 (heitgaas - toim.) autodelt võetakse maksu ja väikese CO2 autodele makstakse toetust,» teatas Toonekurg.

Maks võetakse auto registreerimisel. «Sellisel juhul riik ise ei maksa midagi, vaid jagab lihtsalt ümber. Sama süsteem on kasutusel ka Prantsusmaal. See annaks ka korraliku hoo üleminekul elektriautodele, milles oleme päris maas ja mis ootab lahendusi,» lisas Toonekurg.

Raido Toonekurg tegutses enne Moderasse suundumist aastaid autoäris, olles sõidukite edasimüügiga tegeleva Auto Forte omanik.

Modera on Tallinna börsil noteeritud automüügi tarkvarafirma.

Valitsus teatas maksutõusust

Uue valituse koalitsioonilepingus on kokku lepitud maksutõusud. Automaksu kehtestamist kinnitas tulevane rahandusminister, reformierakondlane Mart Võrklaev.

Automaks kehtestatakse 2024. aastal, aga mida ja paljuga maksustatakse, selgub analüüside käigus.

Käibemaksu kahe protsendipunktiline tõus toimub 2024. aasta 1. jaanuaril, füüsilise isiku tulumaks tõuseb kõigil kahe protsendipunkti võrra 22 protsendini aga 2025. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles