Väikeettevõtja: uue valitsuse maksumuudatused lõikavad kõige valusamalt kõige nõrgemaid (10)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Tühi rahakott. Pilt on illustratiivne.
Tühi rahakott. Pilt on illustratiivne. Foto: Thomas Trutschel/photothek.net, via www.imago-images.de

Kaja Kallase uue valitsuse plaanitavad maksumuudatused annavad kõige valusama hoobi madalapalgalistele, palgasurve suureneb veelgi ning väikepoed surevad välja, tarbimine aga väheneb, lausus väikeettevõtja, Rocco OÜ juhatuse liige Silvia Toode plaanitavate muudatuste mõju kommenteerides.

Koalitsioonileppe sisu arutanud osapooled otsustasid tõsta käibe- ja tulumaksu kahe protsendipunkti võrra. Käibemaks peaks 2024.aasta algusest kerkima senise 20 protsendi tasemelt 22 protsendi tasemele ning tulumaksumäär 2025. aasta algusest samuti 22 protsendi tasemele.

Sakus kulinaariaäri ning kauplust pidava ettevõtja sõnul saab ta aru, et kui riigi rahaline seis on rappa lastud, siis tuleb kuskilt raha leida, kuid uue valitsuse käibemaksu tõstmise plaan, eriti ilma ühegi erisuseta, on tema jaoks kõige suurem üllatus. «Tulumaks tulumaksuks, aga praeguses olukorras oleks oodanud pigem toiduainete käibemaksu alandamist,» lausus Toode, sest kiire hinnatõus on inimeste, eriti vähem kindlustatute hakkamasaamist oluliselt halvendanud.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles