Läti kaalub pensioniea tõstmist (3)

BNS
Copy
Foto: Zane Bitere/LETA

Lätis tuleb paratamatult mõelda pensioniea tõstmisele, ütles peaminister Krišjānis Kariņš neljapäeval valitsuse erakorralisel istungil riigi arutledes majanduse olukorra ja selle parandamise võimaluste üle pärast 2023.-2026. aasta Läti püsikindluse programmi aruandega tutvumist.

 

Krišjānis Kariņš märkis, et kui riigis midagi ei muutu, jääb demograafilise olukorra tõttu tööjõudu järjest vähemaks ja see pärsib majanduskasvu. Peaministri sõnul on sama olukord kogu Euroopas, seega tuleb tööjõu pärast võitlus.

Peaminister tõi välja, et seda teemat tuleks valitsuses tõsiselt arutada ja lahendusi välja pakkuda, sest demograafiliste toetusmeetmete tulemusel rahvaarv ei kasva ning pärast taasiseseisvumist on vastsündinute arv poole võrra langenud.

Rääkides väljateenitud pensioni koormusest, ütles Kariņš, et see küsimus tuleb lahendada, sest ükski riik ei jaksa maksta inimesele 40-50 aastat mittetöötamise eest.

Peaminister rõhutas ka, et paratamatult tuleb mõelda pensioniea tõstmisele, milleks on praegu 65 aastat, seda järk-järgult suurendades.

«Kui me seda ei tee, ei jõua meie lapsed meid ülal pidada, kui need, kes praegu töötavad, pensionile lähevad,» ütles Kariņš.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles