Riik hakkab toetama Ida-Viru üleminekut kliimaneutraalsele majandusele (1)

BNS
Copy
Põlevkivi kaevandamine Eesti Energia Narva karjääris.
Põlevkivi kaevandamine Eesti Energia Narva karjääris. Foto: Mihkel Maripuu

Toetuse eesmärk on mitmekesistada ettevõtjate teadmusmahukate tegevuste elluviimise tulemusel Ida-Viru maakonna majandust, aidata luua maakonda kõrge lisandväärtusega töökohti ja seeläbi kasvatada Ida-Viru maakonna ettevõtjate konkurentsivõimet.

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvan esitas kooskõlastuseks määruse Ida-Virumaa ettevõtjate toetamiseks teadmusmahukate tegevuste läbiviimiseks, et suurendada Eesti ühe enim kasvuhoonegaase emiteeriva piirkonna konkurentsivõimet olukorras, kus Euroopa Liit (EL) piirab kliimaeesmärkide saavutamise eesmärgil süsinikdioksiidi (CO2) lubatud heitkoguseid; meedet rahastatakse EL-i õiglase ülemineku fondist (ÕÜF) summas 25 miljonit eurot.

EL on seadnud endale eesmärgiks muutuda aastaks 2050 kliimaneutraalseks majanduspiirkonnaks. Üks kliimaneutraalsuse saavutamise peamisi väljakutseid on kasvuhoonegaaside heitkoguste vähendamine.

2020. aastal oli eelnõu kohaselt Eesti kasvuhoonegaaside heitkogus ühe elaniku kohta 12,85 CO2 ekvivalenttonni. Aastal 2020 moodustasid põlevkivi kasutamisel elektri- ja soojusenergia tootmiseks eraldunud kasvuhoonegaasid 54 protsenti Eesti kasvuhoonegaaside koguheitest.

Ida-Viru maakond on peamine põlevkivist elektri- ja soojusenergia tootmise piirkond Eestis ning aastal 2020 emiteeriti üle 50 protsendi kogu Eesti kasvuhoonegaaside heitkogustest just Ida-Virumaal, selgub eelnõust.

Samas on põlevkivist elektri ja soojuse tootmise ettevõtted Ida-Virumaa majanduse vundament, olles maakonna suurima käibe ja töötajaskonnaga ettevõtted, kelle olemasolu ja äriedu mõjutab otseselt ka teisi ettevõtteid, kes pakuvad neile kaupu ja teenuseid.

Seetõttu on Ida-Viru maakond valitud Eesti ÕÜF-i sihtpiirkonnaks ja määruse alusel toetatakse üksnes neid projekte, mida viivad ellu Ida-Virumaal tegutsevad ettevõtjad või Ida-Virumaale investeerivad ettevõtjad, on eelnõu seletuskirjas välja toodud.

Toetus aitab Ida-Virumaa ettevõtjatel või Ida-Virumaale investeerivatel ettevõtjatel luua uut teadmist ja selle teadmise alusel arendada uusi tooteid, teenuseid ja tehnoloogiad ning luua nende tööstuslikku tootmisesse viimiseks vajalikku teadmusmahukat piloottaristut fossiilkütustega mitteseotud valdkondades, aidates sellega ühelt poolt täita kliima- ja keskkonna eesmärke.

Luues Ida-Virumaa ettevõtjatele ja elanikele uusi võimalusi töötada ja majanduslikku tulu saada, välditakse eelnõu järgi piirkondadevahelisi sotsiaalseid pingeid ja ebavõrdsust, mida Ida-Viru ettevõtluse ja töökohtade kadu võiks kaasa tuua. Võttes arvesse uute toodetele, teenustele ja tehnoloogiatele rakenduvaid nõudeid võrreldes olemasolevatega, siis ka seeläbi saavutatakse positiivne mõju keskkonnale ja kliimale, märgitakse dokumendis.

Toetuse miinimum summa ühe projekti kohta on 100 000 eurot ja maksimumsumma 5 miljonit eurot.

 
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles