INVESTOR MARI Märts viis portfellist raha

Investor Mari
Copy
Investor Mari. FOTO: Erakogu
Investor Mari. FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Märts ei olnud mulle hea börsikuu.

Aktsiaturge mõjutas panganduskriis, millest otsest mõju portfellile polnud, küll aga kaudne. Eestis on ettevõtted tegemas dividendiettepanekuid ja Tallinna Kaubamaja aktsia kukkus dividendi tõttu, kuid dividend ei jõudnud veel märtsis kontole.

Parim aktsia oli nii märtsikuise muutuse kui ka eurodes raha teenijana ookeanitagune Netflix, mille aktsia kallines 7,2 protsenti ja tõi ligi 172 euro võrra portfelli kasvu. Ka Eften III kinnisvarafond kasvas 6,8 protsenti ja tõi lisaks 77 eurot. Rõõmustas ka Austraalia kaevandusgigandi BHP aktsia neljaprotsendine tõus ja Incapi 2,6 protsendine edenemine.

Täiesti omaette ooperist on minu portfelli suurim rahapaigutus Enefit Green, mis panustas märtsis portfell muutusele 0,00 euroga. Täielik paigal tammuja.

Langejate rivist oli halvim 8,2 protsendise langusega Šiauliai Bankase aktsia, mille ma täies ulatuses maha müüsin. Järgnes Norra naftatootja Equinor 6,8 protsendise langusega. Enim ehk 131 euro võrra rüüstas portfelli Coop Panga aktsia, mis odavnes 2,9 protsenti. Kehvalt edenesid ka Blackstone’i ja LHV aktsiad, kuid seda võib laiendada üldse Eesti aktsiatele.

Šiauliai bankase aktsiate müük tõi kontole 2250,07 eurot, mis saabusid 3280 pangaaktsia müügist. Alustasin selle aktsia ostmist 2017, aastast ja panin lukku 92,7 protsendise kasumi. Pole paha.

Müügi ajendiks oli Leedu valitsuse flirtimine ideega maksustada täiendavalt pankade poolt teenitavat puhasintressitulu. Šiauliai bankase aktsia on pikaaegne Eesti investorite üks Leedu lemmikutest. Sageli on kõlanud argumendina, et pank on suhtarvude poolest LHVst ja Coop pangast odavam. Kuid kas aktsiat peaks ostma vaid suhtarvude pärast? Panga kasv on ka olnud tagasihoidlikum ja kui leedulased ise ei taha väga suhtarvude odavusest tingituna aktsia hinna tõstmiseks väärtpaberit osta, siis miks peaks selle töö nende eest ära tegema Eesti investorid? Lisaks oli ja on ka praegu minu portfell väga finantssektori poole kaldu. Portfellis on jätkuvalt LHV ja Coop Pank, mööndustega võib neile ka lisada Blackstone’i.

Portfell kahanes märtsis sissemaksuga 3,2 protsenti ja ilma 3,9 protsenti. Portfelli maht ulatus 39 119,42 euroni. Kuu lõpus oli aktsiate osakaal 67,2 protsenti, kinnisvaral 7,5 protsenti, võlakirjadel 5,1 protsenti ja rahal 20,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles