A. Le Coqi omanik ei saa kuidagi Valgevenest tulema, Olvile määrati seal hoopis meeletu trahv

Erkki Erilaid
Copy
Olvi õlled Soome kaupluses.
Olvi õlled Soome kaupluses. Foto: Olvi

Valgevenest lahkumine on soomlaste Olvile osutunud ületamatult keeruliseks, kuigi vastav otsus tehti juba aasta tagasi. Nüüd nõuab Valgevene õlletootjalt veel ka enam kui 11 miljoni euro suurust trahvi.

Minski kohus jättis rahuldamata Olvi tütarfirma Lidskoje Pivo kaebuse Valgevene riikliku järelevalvekomitee veebruaris määratud trahvi kohta, kirjutas Taloussanomat.

Kohtuotsusega mõisteti Lidskoje Pivolt välja 35,8 miljoni Valgevene rubla ehk umbes 11,6 miljoni euro suurune rahaline karistus. See moodustab pea poole Lidskoje Pivo mullusest ärikasumist.

Valgevene riiklik järelevalvekomitee viis veebruaris Olvi tütarettevõttes läbi auditi ja määras selle põhjal trahvi. Kontrolli või trahvi põhjust pole täpsustatud.

Väidetavalt tehakse Valgevenes kõik selleks, et sealt lahkuda soovivatele ettevõtetele see võimalikult keeruliseks teha. Lidskoje Pivo teenib Valgevenes korralikku kasumit, maksab makse ja annab tööd enam kui 800 inimesele. 

Lidskoje Pivo plaanib otsuse järgmises kohtuastmes vaidlustada. Seni kuni kohtuveskid jahvatavad, jätkab Olvi Valgevenes kasumi teenimist. Mullu ulatus Lidskoje Pivo ärikasum 139 miljoni euroni ulatunud käibe juures 25 miljoni euroni. Võrdluseks Balti riikides teenis ettevõte pea kaks korda suurema käibe juures vaid 17 miljonit eurot ärikasumit.

Pärast Venemaa rünnakut Ukrainale otsustas Olvi, et ettevõte lõpetab ekspordi ja investeerimise nii Venemaale kui Valgevenesse ning hakkab samal ajal Valgevenest välja tõmbuma. See pole veel õnnestunud, sest ettevõtte teatel on Valgevene seadusandlus välisfirmade müügi osas karmistunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles