Alkoholi tootmine Venemaal purustas kõigi aegade rekordi

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Suurima osa rekordilisest alkoholimahust moodustas õlu.
Suurima osa rekordilisest alkoholimahust moodustas õlu. Foto: BARBARA DEBOUT/Scanpix

Alkohoolsete jookide tootmismaht ületas Venemaal 2022. aastal esimest korda ajaloos 10 miljardi liitri piiri, teatas Venemaal alkoholi regulatsiooniga tegeleva Rosalkogolregulirovanie juht Igor Aljošin.

Tunamullusega võrreldes kasvas siseriiklik alkoholi tootmine 2,2 protsenti.

Venemaal alkoholituru uurimisele keskenduv Vadim Drobiz ütles Komsomolskaja Pravdale, et 80 protsenti Venemaal toodetud liitritest moodustasid õlled ja õlletooted. Seejuures aitas kodumaise toodangu kasvule kaasa välisettevõtete lahkumine. Drobizi sõnul langes välismaise õlle osakaal Vene turul aastaga viielt protsendilt kahele protsendile.

Samuti mõjutas välisettevõtete lahkumine teiste alkohoolsete jookide sortimenti. Näiteks viski ja džinni tootmine kasvas mullu Venemaal tervelt 30 protsenti. «Tootmise suurenemine on alati meeldiv ja seda ennekõike riigi vaates. Alkoholilt laekuvad ju aktsiisina eelarvesse lisatulud,» ütles Drobiz.

Rosalkogolregulirovanie andmetel koguti Venemaal mullu alkoholiaktsiiga kokku 444 miljardit rubla, mida on 39 miljardi võrra rohkem kui 2021. aastal.

Seejuures kirjutab Kosmospolskaja Pravda, et ümberringi toimuvate sündmuste foonil pole üldse üllatav, et Vene inimesed on hakanud rohkem jooma. «Alkoholi tarbimine kasvas eelmisel aastal tegelikult ainult 3,5 protsenti, ehkki meie ühiskond on sotsiaal-majanduslikus ja psühholoogilises kriisis. Euroopas kasvab sellistel perioodidel tarbimine 5 protsenti,» arvas Drobiz.

Vene alkoholieksperdiks tituleeritud Drobizi hinnangul kasvas kodumaise alkoholi osakaal ka reisipiirangute tõttu. «Venemaalaste välisreisid vähenesid mullu 85 protsenti. See tähendab, et neil, kes varem tõid koju imporditud alkoholi, sellist võimalust enam ei olnud. Nad olid sunnitud üle minema kodumaisele toodangule,» täiendas Drobiz.

Üldiselt pole alkoholi sisaldavate toodete turg Venemaal vaatamata sanktsioonidele siiski palju muutunud. Komsomolskaja Pravda teatel moodustab import kogumahust umbes 15 protsenti, ülejäänu toodetakse kohapeal. Sellises suurusjärgus olnud numbrid ka varasematel aastatel.

Tõsi, mullu teises ja kolmandas kvartalis vähenes alkoholi sissevedu Venemaale siiski tuntavalt. Neljandaks kvartaliks saadi aga import läbi sõbralike naaberriikide taas tööle ning veinid ja liköörid hakkasid taas Venemaale voolama, kirjutab ajaleht. «Nüüd on poodides juba piisavalt imporditud alkoholi, nii et kindlate toodete armastajad saavad naasta tuttavate kaubamärkide juurde,» täiendas Drobiz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles