Ettevõtjat ähvardab elektripaketi vahetusel Eesti Energia hiigeltrahv (10)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Waide motelli müügijuht Katrin Kollist ja juhi Priit Kollisti ettevõtmisi varjutab kõrge elektri hind, mis võtab suure osa motellitoa müügihinnast.
Waide motelli müügijuht Katrin Kollist ja juhi Priit Kollisti ettevõtmisi varjutab kõrge elektri hind, mis võtab suure osa motellitoa müügihinnast. Foto: Postimees.ee

Ettevõtjat Priit Kollistist tabas elektripaketti vahetades ebameeldiv üllatus, kui Eesti Energia nõudis tema ettevõttelt ligi 100 000 eurot kahjutasu. 

«Sõlmisime lepingu detsembris ja siis oli elektri börsihind 300-400 euro kandis,» rääkis Waide motelli omanik Priit Kollist. «Tehti kolm pakkumist: üheaastane leping 350 eurot megavatt-tunnist, kolmeaastane 300 eurot ja viie aasta oma 208 eurot megavatt-tunnist pluss käibemaks.»

Väljumistasudest juttu polnud, sellest kuulis Kollist alles siis, kui ta avaldas soovi taas börsihinnale üle minna. Siis selgus, et trahvid on tüüptingimustes, mis asuvad ettevõtte kodulehel ja millele viis lepingus link.

Selgus, et lepingu ennetähtaegseks lõpetamiseks tuleb tal maksta 82 000 eurot pluss käibemaks ehk kokku 98 400 eurot. «See summa on minu aastakäive,» märkis ta.

Väljumistasu on selline, et ma pean oma firma kas maha müüma või pankrotti laskma.

Priit Kollist

«Mulle anti viis tundi aega otsustada, kas sõlmida leping või mitte,» rääkis Kollist. «Ma ei ole elektrimüügi spetsialist ega uurinud iga rida, mis veebis kirjas. Olen usaldanud oma kliendihaldurit ja kui ta on midagi soovitanud, siis ma olen sellega leppinud. Ta ei maininud, et väljumistasu on selline, et ma pean oma firma kas maha müüma või pankrotti laskma.»

EE: pikendame lepingu 10 aastale

Kollist on rääkinud kahe EE müügiesindajaga ja saigi uue pakkumise: EE alandab tema fikseeritud hinda 50 euro võrra 150 eurole megavatt-tunnist ja pikendab lepingut viie aasta võrra.

«Kui ma müün motellituba 60 euroga, siis 40 eurot sellest läheb elektrile - elektrienergia ei tohiks olla selline teenus, mida osta ei jõua,» märkis Kollist.

Tegemist ei ole üksikjuhtumiga, vaid selliseid fikseeritud lepingu eest kallist hinda maksvaid ettevõtjaid on EE klientide hulgas palju: 45 protsendil äriklientidest on fikseeritud hinnaga paketid ja 55 protsenti kasutab börsihinnaga pakette. Lepingute kestus ulatub ühest kuust kümne aastani. Elektri hind fikseeritud hinnaga paketis sõltub kliendi tarbimisest ja lepingu pikkusest.

Kollist leiab, et asi on üle vindi keeratud ja ootab valitsuse või rahandusministri kui omaniku esindaja sekkumist.

Omaniku esindajal, rahandusminister Annely Akkermannil ei ole siin aga võimalik aidata.

Riigil omanikuna ei ole voli sekkuda lepingutesse, mis puudutavad Eesti Energia AS-i ja tema klientide ajaliselt määratud kokkuleppeid.

Geili Heinmaa

«Riigil omanikuna ei ole voli sekkuda lepingutesse, mis puudutavad Eesti Energia AS-i ja tema klientide ajaliselt määratud kokkuleppeid,» teatas rahandusministeeriumi pressiesindaja Geili Heinmaa. «Küll aga soovib rahandusminister kõigile südamele panna, et lepingu sõlmimisel kaalutaks alati nüansse hoolikalt, sest tihti on detailid määrava tähtsusega.»

Akkermanni hiljutisel kohtumisel Eesti Energia juhatuse uue esimehe Andrei Durejkoga tulid muu hulgas jutuks ka ettevõtjate fikseeritud hinnaga paketid. «Esimehe kinnitusel on ettevõte probleemist teadlik ja tegeletakse lahenduse otsimisega,» ütles Heinmaa.

Energiafirma kahju

Eesti Energia Eesti turu juhi Dajana Tiitsaare sõnul on elektri hinna fikseerimise eesmärgiks pakkuda pikaajalist kindlust ning tehtud otsust ei tasu hinnata lühiajalises vaates.

«Elektri börsihinnad on olnud languses vaid mõne kuu ning on selge, et need ei jää igaveseks samale tasemele,» ütles Tiitsaar. «Juba järgmisel kütteperioodil võib juhtuda, et börsihinnad on taas kõrgemal kui fikseeritud hinnad.»

Tiitsaare sõnul saab energiafirma kahju, kui klient lõpetab lepingu ennetähtaegselt. «Selle põhjuseks on, et peame kliendi ennetähtaegsel loobumisel lepingust ette ostetud elektri turul uuesti maha müüma ja kui müügihind on ostuhinnast odavam, saame sellest kahju,» ütles Tiitsaar.

Lepingu lõpetamise tasu sõltub kliendi elektritarbimise mahust ja ajahetkest, millal ta lepingust loobub. Fikseeritud hinnaga elektripakettide puhul ostab EE kliendiga kokkulepitud hinnaga elektri kindlaks perioodiks turult ette ära ja klient võib olla kindel, et soovitud kogus elektrit on tema jaoks teadaoleva ja muutumatu hinnaga olemas.

Vana juhatuse kulu üle miljoni

Eesti Energia nõukogu määras eelmisel reedel töö lõpetanud EE juhatuse liikmetele tulemustasu heade töötulemuste eest ja konkurentsikeelu tasu, mille väljamaksmise aja pikkust saab nõukogu muuta. Juhatuse esimees Hando Sutter saab tulemustasuna pea 75 000 eurot, teistest juhatuse liikmetest Raine Pajo 51 000, Margus Vals ja Andri Avila 48 000 ja Agnes Roos 47 500 eurot. Konkurentsi keelu hüvitised jäävad Eesti Ekspressi teatel sõltuvalt juhatuse liikmest 200 000–300 000 euro vahele.

Selliste ulmeliste preemiate väljamaksmine riigiettevõtete juhtidele on minu arvates täiesti lubamatu.

Kaja Kallas

Peaminister Kaja Kallas avaldas möödunud nädalal selle otsuse üle pahameelt ja ütles, et Eesti Energia suur kasum minema Eesti inimeste hüvanguks, kuna see pole sõltunud mitte juhtkonna suurepärasest tööst, vaid kõrgest elektrihinnast.

«Riigi köis ei pea lohisema ja maksumaksja arvelt selliste ulmeliste preemiate väljamaksmine riigiettevõtete juhtidele on minu arvates täiesti lubamatu,» ütles peaminister. «Minu meelest selliste absurdsete boonuste maksmine riigile kuuluva ettevõtte poolt on täiesti arusaamatu. Täiesti.»

Eesti Energia mullune müügitulu oli kokku 2218,2 miljonit eurot, mid oli 69 protsenti rohkem kui 2021. aastal. Kontserni puhaskasum oli 215,7 miljonit eurot, mida on 93,5 protsenti enam kui 2021. aastal.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles