Järjekordne Vene energiaboss hukkus müstilistel asjaoludel (4)

Erkki Erilaid
Copy
Venemaa energiafirma Yakutskenergo peadirektori asetäitja Igor Škurko.
Venemaa energiafirma Yakutskenergo peadirektori asetäitja Igor Škurko. Foto: Yakutskenergo

Vene Jakutskenergo peadirektori asetäitja Igor Škurko leiti surnuna oma vangikongist, kus ta istus süüdistatuna altkäemaksu võtmises.

Venemaa energiafirma Jakutskenergo peadirektori asetäitja Igor Škurko (49) surnukeha avastati teisipäeval Ida-Siberi sadamalinna Jakutski arestimaja kambrist. Päev enne surma esitas Škurko altkäemaksusüüdistuse peale apellatsiooni.

Venemaa vanglaamet teatas avalduses, et 4. aprillil leiti süüdistatav eeluurimisvangla kambrist ilma elumärkideta. Sündmuskohale kutsuti uurimisrühm. Esialgsetel andmetel vägivaldse surma tunnuseid ei leitud.

Kõrgepalgalist Škurkot süüdistati kõigest umbes 5000-eurose altkäemaksu võtmises. Ta oli Putini-meelse erakonna Ühtne Venemaa liige, kuid altkäemaksusüüdistuse esitamisel tema liikmelisus peatati.

Škurko oli abielus ja tal oli kaks poega. Oma ametis vastutas ta maailma külmema piirkonnana tuntud Jakuutiat elektriga varustava Jakutskenergo tehnilise poole eest.

Škurko ei ole sugugi esimene ärimees, kes Ukraina sõja algusest segastel asjaoludel oma elu on kaotanud. 

25. veebruaril leiti kodust surnuna Gazpromi kõrge finants- ja julgeolekuametnik Aleksandr Tjulakov. Seda surma serveeriti kui enesetappu, aga surnukehal olnud ilmsed vägivallatunnused viitasid lavastatud poomisele. 

18. aprillil leiti Moskvast surnuna Gazprombanki endine asepresident Vladislav Avajev koos naise ja alaealise tütrega. Ohvrid tapeti kuulilaskudega ning mõrvakahtlus lasus perepeal.

Aprilli lõpus leiti Hispaaniast Lloret de Mari linnast tapetuna Vene gaasifirma Novatek endine asejuht Sergei Protosenja, samuti tema naine ja tütar. Ametliku versiooni kohaselt tappis oligarh naise ja tütre ning sooritas seejärel enesetapu.

Juulis leiti basseinist surnuna Venemaa ärimees Juri Voronov, kellel olid sidemed Venemaa naftakompaniiga Gazprom. Väidetavalt oli Voronov endale kuuli pähe tulistanud.

Mullu 1. esimesel septembril leiti surnuna Venemaa suuruselt teise naftatootja Lukoili juhatuse esimees Ravil Maganov, kes väidetavalt sooritas enesetapu hüpates alla Moskva haigla kuuenda korruse palati aknast.  

Briti väljaanne The Sun kirjutas, et viimastel aastatel on surnud nüüd vähemalt 40 mõjukat Vene inimest, sealhulgas oligarhid, teadlased ja kõrged sõjaväelased ning kahtlustatakse, et Kreml on asjaga seotud. Paljud surmad on juhtunud veidratel asjaoludel, nagu äkilised enesetapud ja akendest kukkumised.

Viimati, enne Škurko hukkumist, suri pärast Putini kritiseerimist 6. märtsil Moskva haiglas veremürgitusse Sergei Grišin, oligarh, kes müüs Meghanile ja Harryle oma California häärberi.

3. märtsil aga kägistati oma korteris vööga teadlane Andrei Botikov, kes lõi Sputnik V vaktsiini. Uudisteagentuuri Ria Novost teatel vahistasid võimud peagi 29-aastase mehe, kes tunnistas oma süüd. Vene meedia teatel on seda meest varem karistatud inimröövide korraldamise eest.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles