Circle K: sel nädalal tõstsid nafta hinda OPEC+ tootmiskärped

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Kütusemüüja Circle K.
Kütusemüüja Circle K. Foto: Marko Saarm / Sakala

Aprilli esimesel nädalal liikus Brenti toornafta hind maailmaturul vahemikus 78–86 USD/b. Kütuse jaemüüja Circle K teatel oli suurimaks toornafta hinna tõstjaks OPEC+ otsus kärpida tootmismahte 1,16 miljonit barrelit päevas. 

Hindadele avaldasid negatiivset mõju aga oodatust nõrgemad USA majandusnäitajad, teatas ettevõte pressiteates.

«Aprill algas Brenti toornafta hinna järsu tõusuga, kui hind hüppas OPEC+ kärpeteate järgselt 79 USD/b tasemelt järsult 85 USD/b tasemele,» tõi Circle K Eesti mootorikütuste hinnastamisjuht Indrek Sassi välja selle nädala suurima toornafta hinna mõjutaja maailmaturul.

Tema sõnul on turud niigi hapra nõudluse-pakkumise tasakaalu juures selliste uudiste suhtes väga tundlikud ning reaktsioon oli kiire ja järsk. Ta lisas, et kuigi OPECi tootmismahud on juba praegu väiksemad, kui seni kehtiv toodangueesmärk, on siiski risk, et hind liigub kärpeuudise mõjul veelgi kõrgemale.

Lisaks OPEC+ kärpeteatele toetab Sassi sõnul nafta hinda maailmaturul ka USA toornafta laovarude langus. «USA naftavarud langesid teist nädalat järjest: eelmisel nädalal 7,5 ja sel nädalal 4,3 m/b,» nentis Sassi ja selgitas, et prognoositust suurem laovarude langus tõstab ka toornafta hinda maailmaturul.

Maailmaturu toornafta hinda langetavate teguritena toob Sassi välja selle, et languses on nii eurotsooni kui ka USA tootmisindeksid. «See võib viidata majanduse jahtumisele ja langetada nõudlust naftatoodete järele. Uued tellimused USAs toodetud kaupadele on olnud teist kuud järjest languses. Ka tööturul on tööpakkumiste arv oodatust madalam,» kirjeldas Sassi USA majandusnäitajaid, mis varasematele prognoosidele alla jäävad. Sassi sõnul näevad analüütikud küsimärke ka Hiina majanduskasvu väljavaadete kohal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles