EKT Ecobio Maardu biogaasitehasele väljastati kasutusluba (3)

BNS
Copy
Argo Luude.
Argo Luude. Foto: Mihkel Maripuu

Maardu linnavalitsus väljastas 4. aprilli istungil kasutusloa Maardu uuele biogaasitehasele, mis hakkab tootma gaasi Tallinna linnaliinibussidele.

OÜ EKT Ecobiol on biogaasi tootmiseks ja vööriste põletamiseks kehtiv keskkonnaluba number KL-511859 juba eelmise aasta 18. novembrist.

«Esitasime kasutusloa taotluse eelmisel sügisel. See on ilmselt kasutusloa väljastamise kestvusrekord, mille menetlus ulatus kolme aastaaega. Kuna tehas on ehitatud projektikohaselt, siis pidi see põhjalik menetlus päädima kasutusloa väljastamisega ning heameel on sellest, et Maardu linnavalitsus samuti sellisele järeldusele jõudis,» ütles EKT Ecobio juhatuse esimees Argo Luude.

Tema sõnul saab jäätmekäitlusettevõte nüüd tegeleda algse plaani täiemahulise realiseerimisega, milleks on kodumajapidamisest ja toitlustusest kogutud biojäätmetest biometaani tootmine kogumahus ligi kaks miljonit kuupmeetrit aastas, millega saab aastas sõita kuni 50 gaasil liikuvat Tallinna linnaliinibussi.

Luude sõnul on Maardu elanikel mõistlik komposteerimistaotluste asemel oma biojäätmed korraldatud jäätmeveo raames ära anda. «Nii pole vaja muretseda, kas komposteerumine ikka külmaga toimib ja ega mu komposter enne kevadet täis ei saa. Professionaalid toodavad neist biojäätmetest autokütuse kvaliteediga biometaani ja kääritusjääkidest saab väetise. Selliselt käitudes on tulu rahvamajandusele suurim. Enamik meist ju otra ei kasvata.»

Maardu tehas on Baltimaade suurim ja kõige kaasaegsem biogaasijaam, mis töötab sellelaadsel toormel. «Eesti keskkonnateenused tegelevad ka Maardu linna korraldatud jäätmeveoga ja nii saab suurest osast biojäätmetest roheenergia linna territooriumilt väljumata. Vähestes kohtades on sellised suurepärased võimalused,» sõnas Argo Luude.

Kasutusloale on sätestatud kõrvaltingimused keskkonnahäiringute vältimiseks, vähendamiseks ja leevendamiseks. Biojäätmete vastuvõtualas peab olema tagatud tehnoloogiaga nõutud alarõhk. Vastuvõtuala ventilatsiooni heitõhk peab alati olema juhitud läbi püsivalt toimiva filtrisüsteemi, kusjuures ülalnimetatud filtrisüsteem peab alati tagama lõhnahäiringuid põhjustavate ainete väljafiltreerimine vähemalt 95 protsenti. Tehas on vastavalt projekteeritud ja ehitatud ning need tingimused on ka täidetud.

EKT Ecobio OÜ on 2020. aasta kevadel Eesti Keskkonnateenused ASi asutatud kodumaine ringmajandusettevõte, mille eesmärk on biolagunevad jäätmed väärtuslikuks kodumaiseks biometaaniks muuta. EKT Ecobio Maardu biogaasitehase rajamist toetas keskkonnainvesteeringute keskus Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest 3,9 miljoni euroga.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles