IMF: Geopoliitiline killustatus võib vähendada maailma SKP-d 2% võrra

Copy
Turg Kiievis.
Turg Kiievis. Foto: Bernat Armangue

Kasvav geopoliitiline killustatus kogu maailmas, sealhulgas USA-Hiina kaubandussõda ja Venemaa sissetung Ukrainasse, võib pikaajalises perspektiivis vähendada maailma sisemajanduse kogutoodangut (SKT) kahe protsendi võrra, teatas Rahvusvaheline Valuutafond kolmapäeval.

 

Rahvusvahelise Valuutafondi uuringus leiti, et kasvavad geopoliitilised pinged põhjustavad välismaiste otseinvesteeringute ümberpaigutamist geograafiliselt lähedastest riikidest geopoliitiliselt lähedastesse riikidesse, nagu Ameerika Ühendriigid ja Euroopa.

See välismaiste otseinvesteeringute ümberpaigutamine võib IMFi sõnul põhjustada tõsist kahju tärkava turumajandusega riikidele, kuna need sõltuvad rohkem investeeringute sissevoolust geopoliitiliselt kaugematest riikidest.

«Üldiselt on killustunud maailm tõenäoliselt vaesem,» kirjutasid IMFi ametnikud kolmapäeval avaldatud blogipostituses, mis avaldati koos uuringuga.

IMF avaldas kolmapäeval ka uurimuse, milles kirjeldatakse geopoliitilise killustatuse mõju pangandussektorile, tuues esile 2022. aasta Ukraina sissetungi maksumuse Venemaale ja tema liitlastele.

«Piiriülesed pangandus- ja portfellivood Venemaale ja tema liitlastele (riigid, kes lükkasid 2022. aasta märtsis ÜROs tagasi ettepaneku mõista Venemaa sõda Ukraina vastu hukka) on järsult tagasi pöördunud, kusjuures eraldised langesid vastavalt umbes 20 ja 60 protsenti võrreldes sõjaeelse tasemega,» kirjutasid IMFi ametnikud blogipostituses.

Aruandes leiti, et kasvavad pinged investeerivate ja vastuvõtvate riikide, nagu Ameerika Ühendriigid ja Hiina, vahel on vähendanud portfelliinvesteeringute ja panganõuete üldist kahepoolset piiriülest jaotust umbes 15 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles