Ameerikas pole maagaasi kuhugi panna, Euroopas liigub hind aga üles (3)

Erkki Erilaid
Copy
LNG-tanker Arctic Aurora Klaipeda sadamas.
LNG-tanker Arctic Aurora Klaipeda sadamas. Foto: Eesti Gaas/Fotopolis.lt

USA-s vajus maagaasi hind 30 kuu madalaimale tasemele ja kaalutakse gaasitootmise kärpimist. Samas Euroopas, kus gaas on juba pikalt maksnud niigi kordades enam, on hind viimase kahe nädalaga kerkinud veelgi viiendiku võrra.

Ameerika Ühendriikides valitseb gaasiuputus ja juba on tulnud teatud väljadel hakata tootmist piirama. Oodatust leebemad talveilmad tekitasid maagaasi ülejäägi, mis tõi selle aasta esimeses kvartalis gaasifutuuride rekordilise, 50-protsendilise languse.

Hoolimata sellest, et mõned gaasitootjad vähendavad mahte, jätkub naftapumpamise kõrvalsaadusena suur gaasivoog. Maagaasi hinnad USA-s langesid eelmisel nädalal 2 dollarini Briti termaalühiku (MMBtu) kohta kohta. Kui seda hinda võrrelda Euroopa hindadega, kus gaasiga kaubeldakse börsil megavatt-tunni alusel, teeks see hinnaks alla 7 euro MWh. Hollandi börsil aga maksab maagaas praegu 47 eurot MWh, ehk ligi seitse korda rohkem.

Viimati maksis gaas Ameerikas niivõrd vähe pandeemia alguses 2020. aastal, Euroopas oli tollal gaas koroonakriisi tõttu samuti pea sama odav, kuid siis voolas meile hulgaliselt odavat Vene torugaasi.

Kuigi USA valitsus prognoosib gaasitootmise ja ka veeldatud maagaasi (LNG) ekspordi kasvu, võib tarbimise langus ja gaasi ülejääk hoidlates avaldada gaasi hindadele järgnevatel kuudel täiendavat survet.

ClearView Energy Partners LLC tegevdirektor Jacques Rousseau selgitas Oilprice.comile, et umbes kolmandik USA gaasitoodangust on kaasnev gaas, mida saadakse naftapuurkaevudest naftat pumbates. «Praeguse naftahinna tõttu aga musta kulla tootmine tõenäoliselt ei vähene,» lisas ta.

Paraku ei jõua USA üliodav gaas kuidagi Euroopasse. Energiakaupleja Baltic Energy Partners tegevjuhi Marko Alliksoni sõnul on USA olnud Euroopa jaoks peamine uue LNG allikas, ent Ühendriikide eksporditerminalide maht on siiski piiratud arvestades riigi suuri tootmisvõimsusi. «Seetõttu seal hinnad alanevad, samal ajal kui Euroopas võivad hinnad liikuda vastassuunas,» kirjeldas Allikson.

Analoogselt Euroopaga on Alliksoni kinnitusel USA gaasimahutid võrreldes varasemate aastatega küllaltki täis ning tarbimine on talvehooajal olnud pigem keskmisest tagasihoidlikum. Eelmisel kuul taaskäivitus täisvõimsusega Freeporti LNG eksporditerminal, mis oli suletud eelmise aasta suvest alates ning see suurendab siiski USA ekspordivõimsusi kokku ligi 17 protsendi võrra.

«Kui vaadata Euroopa hindu, siis eelmise nädala külmalainest põhjustatud tõus on teisipäeva lõpust asendunud kerge langusega, sest oodata on soojemat ilma,» lausus ta.

Eesti Gaasi juht Margus Kaasik lisas, et USA ja Euroopa gaasihinnad on väga nõrgalt seotud, sest turud ei ole ühendatud gaasitrassi pidi, vaid LNG kaudu. «USA LNG tootmise võimekus on ajas kasvav. Seetõttu on seal maagaasi ülejääk ja hinnad madalad,» ütles Kaasik. «Euroopas seevastu on puudu LNG vastuvõtu terminalidest ja see hoiab gaasihinna suhteliselt kõrgel võrreldes pikaajaliste LNG tarnelepingute hindadega, mis tavaliselt põhinevad USA maagaasi hinnal või nafta hinnal.»

Maagaasi hinnatõus Euroopas oli ka tema kinnitusel tingitud jahedatest ilmadest ja konkureerivate kütuste kallinemisest. «Praegu paistab, et see väike hinnatõus möödub ja lähikuudel on oodata hinna stabiliseerumist või isegi langust,» arvas Kaasik.

USA jätkab suures mahus LNG tarnimist Euroopasse ka sel aastal. Kui mullu veeti siia 56 miljardit kuupmeetrit LNG-d, mida oli kaks korda rohkem kui 2021. aastal, siis sel aastal lubas USA , et tarnib Euroopasse vähemalt 50 miljardit kuupmeetrit LNG-d.

Praegu on Euroopa gaasihoidlad täidetud 55,7 protsendi ulatuses. Varud on üle kahe korra suuremad kui mullu samal ajal ning lähinädalatel lubatud soojade saabudes peaks hoidlad taas kiiresti täituma hakkama.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles