Stockmann mures: Venemaal avatakse nende kaubamärgi all üha uusi kaubamaju

Erkki Erilaid
Copy
Ka Vene Stockmannis toimuvad Hullud Päevad.
Ka Vene Stockmannis toimuvad Hullud Päevad. Foto: Kuvatõmmis veebilehelt Stockmann.ru.

Vene meedia teatel avavat soomlaste Stockmann idanaabri juures üha uusi kaubamaju, jättes mulje, nagu ettevõte jätkaks agressorriigis vilkalt tegevust. Soomlaste teatel on nad aga Venemaalt lahkunud ja see on ainult Stockmanni kaubamärgi kasutamine.

Vene meedia vihjas, et Soome jaemüüja Stockmann jätkab vaatamata Ukraina sõjale ja sanktsioonidele riigis tavapäraselt tegutsemist ning avab Venemaa eri paikades uusi kauplusi, vahendas Taloussanomat.

Näiteks väidetakse, et Stockmann võtab Moskvas üle pärast Rootsi H&Mi keti lahkumist tühjaks jäänud poepinnad. Krasnojarskis tuleb Stockmann Planeta kaubanduskeskusesse ja Sotšis MoreMalli.

Tavalisele vene lugejale jääb artiklitest mulje, et Stockmann ei lahkunud Venemaalt ja Soome kaubamajakett pole ühinenud ettevõtetega, kes järgivad lääneriikide Venemaale kehtestatud sanktsioone Ukraina sõja tõttu.

Tegelikult müüs Soome Stockmann oma Venemaa ärid sealsele ettevõttele nimega Reviva Holding Limited juba 2016. aastal, kes lõi tütarfirma AO Stockmann. Soomlastele jäi vaid kaubamaja Peterburis Nevski keskuses, mis müüdi teisele ostjale edasi 2019. aastal.

Reviva sai Stockmanni kaubamärgi kasutamise õiguse esialgu kuni 2018. aastani. Hiljem lepingut korduvalt pikendati, viimati 2019. aastal, s.o enne Venemaa sissetungi Ukrainasse. Uus leping kehtib kuni 2028. aastani.

«Selles olukorras ei ole meil seaduslikku võimalust piirata Revivale kuuluvates kaubamajades Stockmanni kaubamärgi kasutamist,» ütles Soome Stockmanni õigusdirektor Jukka Naulapää.

Tema sõnul ei teeni ettevõte ka Stockmanni nime kasutamisest Venemaalt enam mingit litsentsitulu. Ta rõhutab, et Stockmann Grupil Venemaal mingit äri enam ei ole. Samuti viidi idanaabrite tooted kohe pärast Venemaa sissetungi kõigist Stockmanni kaubamajadest ära.

Firma kaalub nüüd Vene meediale parandustaotluste saatmist, kus nõutakse selgituse lisamist, et Venemaal ei tegutse soomlastele kuuluv Stockmann.

«Kui sellest asjast on valesti aru saadud või valesti kirjutatud, siis loomulikult tuleb see mingite meetmetega parandada,» ütleb kommunikatsioonijuht Rauha Kiljunen-Ruotsalainen Stockmannist.

Veebilehel Stockmann.ru olevas teates seisab, et Venemaa Stockmanni kett plaanib sel aastal avada kokku 20 uut kaubamaja üle kogu riigi. Moskvas avatakse kauplused Columbuse kaubanduskeskuses ja kahes Vegase kaubanduskeskuses.

Pressiteates seisab, et Stockmanni selle aasta Venemaa strateegia hõlmab uute kaupluste avamist just nendes ostukohtades, mis on vabanenud pärast rahvusvaheliste brändipoodide Venemaalt lahkumist.

Venemaal töötati eelmisel aastal välja nn paralleelimpordi mudel, mis võimaldab tuua riiki erinevaid lääne brändikaupu, kuigi kõnealused ettevõtted on ise Venemaalt lahkunud. Samas puudub täpne informatsioon, mil viisil venelased ostavad ja impordivad neid lääne brände, mis on Ukraina sõja tõttu protestiks ametlikult ise Venemaalt lahkunud.

«Uute kaupluste avamine on osa meie brändi globaalsest strateegiast. Möödunud aasta on dikteerinud meile uued reeglid, mistõttu täiendame oma valikut tõhusalt uute kaubamärkidega, seejuures nii Venemaa kui ka välismaiste brändidega,» märkis Stockmann.ru kommertsdirektor Tatjana Dorogokupets pressiteates. «Üle kolmekümne aasta Venemaal tegutsenud Stockmann on saavutanud turul oma koha ning omandanud suure hulga püsikliente ja meid usaldavaid kaubamärke.»

Naulapää kinnitas, Soome Stockmannis ei teata, kuidas Vene Stockmann oma tooteid hangib. «See on puhtalt AO Stockmanni ja tarnijate vaheline asi. Venemaa AO Stockmann on täiesti eraldiseisev ettevõte ja nende äritegevuse kohta meil infot pole,» ütleb Naulapää.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles