Tööandjad välistööjõust: riik peab tarbetud piirangud eemaldama (1)

BNS
Copy
Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas.
Tööandjate Keskliidu juht Arto Aas. Foto: Konstantin Sednev / Scanpix

Tööandjate keskliidu hinnangul tuleks Eestis välistöötajate värbamise reegleid oluliselt leevendada, et riigi arengut ei hakkaks takistama vajaliku oskusteabe puudumine valdkondades, kus riigi enda võimekus vajalikul määral spetsialiste koolitada on pigem kehv.

«Eesti välistöötajate värbamise reeglid on arenenud maailma ühed karmimad ja piiravamad. Need piirangud ja sobivate oskustega töötajate leidmise kriis tähendab, et Eesti majanduse konkurentsivõime jääb teistele riikidele alla. Maailma majandusfoorumi konkurentsivõime pingereas leiame Eesti neljandast kümnest. See tähendab, et jääme ilma investeeringutest ja jäävad loomata töökohad,» nendib keskliidu tegevjuht Arto Aas pressiteates.

Tööandjate hinnangul tuleks värske pilguga üle vaadata kogu välistöötajate värbamise valdkond. «See pole vajalik üksnes IT-ettevõtetele, vaid paljude teiste valdkondade ja seeläbi ka riigi heaolu tagamiseks,» toonitas Aas ja lisas, et välistöötajate kaasamine Eesti tööturule on hädavajalik.

Ettevõtetel on tööjõukriis

«Eesti ettevõtted on tööjõukriisis. Igal aastal langeb tööturult välja tuhandeid töötajaid, keda pealetulev põlvkond asendada ei suuda. Lisaks ei suuda või jaksa me kõiki töötajaid ja erialasid Eestis välja õpetada. Näiteks insenere ei suuda siinne haridussüsteem juba aastaid tööstustele pakkuda. Neid on aga hädasti vaja nii rohe-, energia- kui digipöörde elluviimiseks, majanduse ümberkujundamiseks ja uute töökohtade loomiseks,» selgitas liidu juht.

«Kui tahta olla riik, kuhu asutatakse suurt väärtust loovaid ja ka kõrget palka maksvaid ettevõtteid, millelt riigile maksuraha koguda, siis peab selleks tarbetud piirangud eemaldama,» tõdeb Aas.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles