Prantsuse ametiühingud: pensionikohtumine peaministriga kukkus läbi

Copy
Pensionireformivastane meeleavaldus Prantsusmaal.
Pensionireformivastane meeleavaldus Prantsusmaal. Foto: Sebastien Salom-Gomis / AFP / Scanpix

Kohtumine Prantsuse peaministri Élisabeth Borne'iga pensionireformiga seoses tekkinud pingete leevendamiseks kukkus läbi, sest ta keeldus muudatustest, ütlesid kolmapäeval ametiühingud.

Pensionireformist, mille jõustudes saaksid prantslased pensionile praeguse 62. eluaasta asemel alles 64-aastaselt, on saanud president Emmanuel Macroni teise ametiaja suurim katsumus.

Reformiplaan on toonud kaasa üleriigilised meeleavaldused, kuid tõsisemad rahutused puhkesid pärast seda, kui Borne võttis appi põhiseaduse paragrahvi, et pensionireformi parlamendihääletuseta läbi viia.

Ametiühingud hoiatasid kolmapäevase kohtumise eel, et lahkuvad kõnelustelt, kui Borne keeldub arutamast ettepanekut säilitada senine pensioniiga 64 aastat.

«See on selgelt läbikukkumine, kui peaminister isegi ei luba seda arutada,» ütles Cyril Chabanier kaheksa suurema ametiühingu nimel.

«Ma ütlesime veel kord peaministrile, et ainus demokraatlik lahendus oleks teksti tagasivõtmine. Peaminister vastas, et tema soovib teksti allesjätmist, see on tõsine otsus,» ütles ta tund aega kestnud kohtumise järel.

Chabanier ja teised ametiühingujuhid kutsusid prantslasi neljapäeval taas tänavatele ja üldstreigile. See oleks koordineeritud üleriigilise reformivastase tegevuse 11. päev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles