Rootsi pangaaktsiad tõusid aktsia langusele panustajate lemmikuteks

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Handelsbankeni kontor
Handelsbankeni kontor Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa pangaaktsiatest pole Credit Suisse’i kõrval Rootsi pankadele võrdväärset huvi aktsiate lühikeseks müüjate seas.

Lühikeseks müük on aktsia langusele panustamine, kus laenatud aktsiad müüakse, lootes need hiljem odavamat tagasi osta.

Langusele panustamine muutus populaarsemaks, kuna inflatsioon ja kõrgemad intressimäärad löövad Rootsi ärikinnisvara ja elukondliku kinnisvara hinda.

Kolmapäeval langesid Rootsi pankade aktsiad. SEB A-aktsia kukkus 7,1 protsenti, 106,15 Rootsi kroonini. Svenska Handelsbankeni A-aktsia langes 1,6 protsenti ja Swedbank 0,3 protsenti.

Svenska Handelsbanken ja Swedbank olid enim lühikeseks müüdud Euroopa pangaaktsiates seas, kus arvestatakse lühikeseks müüdud aktsiate arvu suhtena olemasolevatesse aktsiatesse.

23. märtsi seisuga oli 10,9 protsenti Handelsbankeni B-aktsiatest ja 8,3 protsenti A-aktsiatest lühikeseks müüdud. Swedbanki aktsiatest oli 7,6 protsenti välja laenatud, kirjutab S&P Global.

Ka SEB mahub Euroopa kümne suurima lühikeseks müüdud pangaaktsiate sekka.

Rootsi pangandusregulaatorite andmetel on Rootsi suurte pankade ärikinnisvara laenude osakaal portfellis 16 ja 36 protsendi vahel.

«Analüütikud prognoosivad, et tänavu kolmekordistub suurte Põhjamaade pankade laenukahju eraldised, kuna lisaks kinnisvarahaldajatele on ka ärikinnisvara varade kvaliteedi põhirisk,» kirjutas Deutsche Banki analüütik Kazim Andac.

Handelsbanki laenuportfellist on 30 protsenti kinnisvarahaldusfirmadele laenatud võrreldes SEB 17 ja Swedbanki 16 protsendiga, märkisid UBSi analüütikud.

Investorite huvi kasvas pankade lühikeseks müümise vastu juba Silicon Valley Banki hävingu ja Credit Suisse päästmise aegu. Võrreldes aasta algusega kasvas 23. märtsiks Euroopa pangaaktsiate lühikeseks müük 82 protsenti. Umbes 0,17 protsenti Euroopa pankade turuväärtusest on lühikeseks müüdud. Rootsi pangad paistavad siin eredalt silma.

Esikohal oli Credit Suisse, kus 12,6 protsenti aktsiatest on müüdud lühikeseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles