Minister tähistab Ukraina sõjapõgenike väljatõstmist piduliku õhtusöögiga (13)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Signe Riisalo ütleb kõigile Eesti inimestele põgenike aitamise eest "Aitäh!".
Signe Riisalo ütleb kõigile Eesti inimestele põgenike aitamise eest "Aitäh!". Foto: Konstantin Sednev

Vähem kui nädal pärast Ukraina sõjapõgenike väljatõstmist Kopli ja Mäepealse põgenikemajadest korraldab sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo asja tähistamiseks Ukraina restoranis tänuõhtusöögi.

«Mina ei nimeta seda mitte tähistamiseks, vaid tänamiseks, sest kõik inimesed, kes on põgenikke aidanud, väärivad tähelepanemist ja tänamist,» ütles sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo.

Kutse saadeti ühepäevase etteteatamisega ka vabatahtlikele, kes on üritusest šokeeritud ja kavatsevad seda boikottida. «Kas see on mõnitamine?» küsis Mäepealse maja põgenikke aidanud vabatahtlik Inessa Josing. «Kui silmakirjalikuks saab sotsiaalministeerium, minister ja SKA (sotsiaalkindlustusamet – toim) sõjapõgenike «aitamise» mängus minna?»

Talle jääb arusaamatuks, mida on ministeeriumil ja SKA-l tähistada. Josingu sõnul on selline ukrainlaste väljatõstmise tähistamine pidusöögiga küüniline, kõiki vabatahtlike püüdlusi ning ka majade põgenikke mõnitav – ta ei saa sellises poliitilises näitemängus osaleda.

«Pole ühtegi perekonda meie ümberkolitutest, kelle olukord poleks SKA väljatõstmismanöövri tõttu halvenenud või toonud uut lisastressi nii moraalselt kui majanduslikult võrreldes nende jaoks Mäepealse või Kopli korda tehtud kodudega,» märkis Josing. «Lisaks veel perekonnad, kes on tekkinud surve tõttu juba tagasi pöördunud või pöörduvad Ukrainasse.»

Riisalo sõnul on ta vabatahtlike suhtumisest teadlik, kuid tema ei suuda kedagi teistmoodi mõtlema panna.

«Minu soov on, et kõik osapooled, kes olid seotud Ukraina põgenike majutusega, saaksid korra ühise laua taha maha istuda ja neile saaks öelda «Aitäh!»,» selgitas minister.

Riisalo sõnul on kõik Eesti inimesed panustanud põgenike vastuvõtmisse maksumaksjana ja väärivad selle eest tänu.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles