Türgi ostab suurtes kogustes Vene diislikütust, mida Euroopa ei saa osta (1)

PM Majandus
Copy
Vene naftatanker Bosporuse väinas.
Vene naftatanker Bosporuse väinas. Foto: Francisco Seco

Türgi hangib Venemaalt miljoneid barreleid diislikütust, mida Euroopa Liidu riigid enam osta ei saa, kirjutab Bloomberg.

Vortexa andmetel kasvasid diislikütuse tarned Venemaalt Türki eelmisel kuul enam kui seitsme aasta kõrgeimale tasemele. See tuleneb veebruari alguses kehtestatud sanktsioonidest, mis takistavad ELi riikidel meritsi importida Venemaa kütust vastuseks Ukraina sissetungile.

Kuigi eeldati, et Türgi ostab pärast piirangute jõustumist rohkem Venemaa kütust, on tegelik maht siiski märkimisväärne. Märtsis ulatusid vood üle 10 miljoni barreli, mis on peaaegu 50% rohkem kui veebruaris ja piisav, et rahuldada riigi nõudlust vähemalt paariks nädalaks. See on ka potentsiaalselt tulutoov, sest Türgi hangib kütust tõenäoliselt soodsate hindadega.

«Türgi saab kõige enam kasu, kuna ta saab juurdepääsu probleemsele Venemaa gaasiõlile/diislile,» ütles konsultatsioonifirma Facts Global Energy rafineeritud toodete juht Eugene Lindell Bloombergile.

Kuna Türgi võib seaduslikult endiselt importida Vene päritolu diislikütust, saavad kaupmehed osta odavalt barreleid, et rahuldada riigi energiavajadust. Samal ajal saab Türgi enda toodangut müüa ELile kõrgema hinnaga.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles