JP Morgani juht hoiatab: panganduskriis ei ole veel läbi

Copy
JPMorgan Chase'i tegevjuht Jamie Dimon.
JPMorgan Chase'i tegevjuht Jamie Dimon. Foto: MARCO BELLO

Kuigi praegune panganduskriis ei ole nagu 2008. aasta kriis, ei ole see veel möödas ja selle mõjusid tuntakse veel aastaid, ütles JPMorgan Chase'i tegevjuht Jamie Dimon teisipäeval.

 

Jamie Dimon, kes on koostöös Washingtoni ametnikega kujundanud finantssektori reaktsiooni kriisile, ütles, et hiljutised pangakrahhid «on oluliselt muutnud turu ootusi -aktsiaturg on langenud ja majanduslanguse tõenäosus on suurenenud,» kirjutas ta oma iga-aastases aktsionäride kirjas.

«Ja kuigi see ei ole midagi sellist nagu 2008. aastal, ei ole selge, millal praegune kriis lõpeb,» ütles Dimon.

Sarnaselt 2008. aastale on Dimon mänginud võtmerolli süsteemi toetamise püüdlustes, seekord First Republic Banki toetamisega pärast Silicon Valley Banki ja Signature Banki pankrotti, millele järgnes Credit Suisse'i kokkuvarisemine.

Praegused tormipilvi tekitavad riskid on «kõrgem inflatsioon pikema aja jooksul, kvantitatiivse karmistamise turumõju ja kasvavad poliitilised riskid,» arvab Dimon, rõhutades võimalust, et Fed peab intressimäärasid kõrgemal hoidma kauem, kui praegu eeldatakse.

«Tuleb märkida, et praegu kehtivad eeskirjad, järelevalvekord ja kriisilahenduskord ei takistanud SVB ja Signature Banki pankrotti - ja kogu süsteemi hõlmavate probleemide tekkimist,» sõnas Dimon. «Me peaksime hoolikalt uurima, miks see konkreetne olukord juhtus, kuid mitte üle reageerima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles