Scholzi ähvardab võimalik parlamendi juurdlus maksupettuse kohta

Copy
Saksamaa kantsler Olaf Scholz.
Saksamaa kantsler Olaf Scholz. Foto: Andreea Alexandru

Saksa seadusandjad ütlesid teisipäeval, et plaanivad alustada uurimist kantsler Olaf Scholzi võimaliku seotuse kohta valitsusele miljoneid eurosid maksma läinud maksupettusega ajal, kui ta oli Hamburgi linnapea.

Uurimine peaks välja selgitama, kas poliitikud aitasid erapangal M.M. Warburg vältida ebaõiglaselt saadud maksusoodustuste tagasimaksmist, ütlesid konservatiivse CDU ja CSU erakonna seadusandjad pressikonverentsil.

Samuti uuritakse, kas Scholzi varasemad sõnavõtud pettuse kohta on usutavad, ütles konservatiivide fraktsiooni asejuht Mathias Middelberg.

Aastatel 2011–2018 Hamburgi linnapea olnud Scholz on korduvalt tõrjunud väiteid, et oli skeemiga seotud. Sarnane uurimine ootab teda ka Hamburgi liidumaal.

Hamburgi komisjon uurib, miks loobusid kohalikud finantsvõimud 2016. aastal nõudmast Warburgi pangalt tagasi 47 miljonit eurot, mille tasumisest tal oli õnnestunud niinimetatud cum-ex skeemi abil hoiduda.

Aastal 2017 päevavalgele toodud cum-ex skeem seisnes selles, et dividendide väljamaksmise päeval vahetasid investorid kiiresti omavahel aktsiaid, mis hägustas nende omandiõigust ning võimaldas investoritel maksusoodustusi saada.

Üle Euroopa kasutatud maksuskeem jättis Saksamaa riigikassasse arvatavalt mitme miljardi eurose augu. Skeemi kasutamises süüdistatakse kümneid inimesi, nii pankureid, börsimaaklereid, juriste kui ka finantskonsultante.

Warburg pidi lõpuks kantsler Angela Merkeli valitsuse survel maksma tagasi kümneid miljoneid eurosid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles