Euroopa Keskpank hoiatab triljoni eurose kinnisvarafondide riski eest

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
San Francisco ärikinnisvara paistab silma suure vakantsusega
San Francisco ärikinnisvara paistab silma suure vakantsusega Foto: AFP/SCANPIX

Ärikinnisvarafondide aastakümne jooksul toimunud kasv on muutunud ohuks finantsstabiilsusele, teatas esmaspäeval Euroopa Keskpank.

Kümne aastaga on kinnisvarasse investeerivate fondide varade maht enam kui kolmekordistunud ja ületas triljon eurot. Sellega on kasvanud ärikinnisvara ja kinnisvarafondide üksteisest sõltuvus.

Oht seisneb selles, et investorid kaotavad aegajalt julguse ja tõmbavad raha välja, kuid fondide enda investeeringud on üsna ebalikviidsed. See võib muuta kinnisvarafondid ohtlikuks nagu on hiljuti kogenud mõned pangad.

Ärikinnisvara ebastabiilsus võib võtta süsteemse mõõtme ja hakata mõjutama laiemalt finantssüsteemi ja reaalmajandust, kirjutab Bloomberg.

Keskpanga analüütikud tõid näiteks Blackstone Real Estate Income Trusti, mis pidi klientide raha väljavõtusoovide tormile reageerima raha väljavõtu piirangute kehtestamisega. Mure ärikinnisvara turu osas võib kaasa tuua uue raha väljavõtulaine.

Ärikinnisvara hiljutistel probleemidel on mitu põhjust. Kannatusi tõi kaasa pandeemia aegne kodus töötamine ja e-äri kasv. Värkematest probleemidest on lisandunud ebaselge majanduse väljavaade ja inflatsiooniga võitlemiseks järsk intressimäärade tõus.

Keskpankurid leiavad Macroprudental Bulletinis ilmunud artiklis, et fondidele tuleks kehtestada reeglid, mis aitaksid paremini tegeleda likviidsusnõuete tippudega. Samuti vajaksid ülevaatamist fondiosakute lunastamise reeglid, muutes sellist võimalust harvemaks ja nõudes investoritelt pikemat raha väljavõtusoovist ette teatamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles