JPMorgan: aktsiaturul on nagu vaikus enne tormi (1)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Dollariklotsid
Dollariklotsid Foto: AFP/SCANPIX

Tõenäoliselt lööb tänavune aktsiaturgu toitnud riskivalmiduse kasv kõikuma, kuna negatiivselt mõjuvad pankade probleemid, naftašokk ja aeglustuv majanduskasv, kirjutab Bloomberg.

JPMorgani strateegi Marko Kolanovici sõnul võib see viia taas aktsiad 2022. põhja testima.

«USA keskpank pole andnud märku kavatsusest kärpida tänavu intressimäära, kuid riskivarad kogevad pretsedenditut rallit,» kirjutas ta esmaspäeval klientidele. «Euroopa aktsiaturg liigu kõigi aegade tipu lähedal ja USA aktsiad teevad tasa hiljutisi kaotusi. Me eeldame, et riskivalmidus pöördub ja lähikuudel testib aktsiaturg taas läinud aasta põhja.»

Tema vaate kohaselt ei ole viimaste nädalate raha sissevool aktsiaturule oluline ning on suuresti veetud aktsiate lühikeste positsioonide sulgemisest ja volatiilsuseindeksi VIX, mida ka hirmuindeksiks kutsutakse, langusest.

VIX langes alla 20, mis näitab, et turul on väiksem stress. Investorid arvavad, et panganduskriis on lähiajal piiratud. Kuid Kolanovici sõnul meenutab praegune börsiseis vaikust enne tormi.

Eelmisel aasta börsilanguse ajal ühe Wall Streeti suurima optimistina tuntud Kolnovic muutis oma vaadet ja kärpis aktsiate allokatsiooni mullu detsembri keskpaigas, jaanuaris ja jälle märtsis, kuna tänavune majanduse väljavaade on nigel.

Tänavu esimeses kvartalis tõusis USA laiapõhjaline aktsiaindeks S&P 500 seitse protsenti. Läinud aastal kukkus indeks ligi 20 protsenti.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles