Pankur selgitab: kas kodu ostuga tasub praegu oodata?

Tarbija24
Copy
Uuselamurajoon,.
Uuselamurajoon,. Foto: Eero Vabamägi

Kodu ostmist ei pea ka keerulises majandusolukorras ilmtingimata edasi lükkama, kui võimalikud riskid on läbi kaalutud.

Ikka ja jälle arutatakse, millal on õige aeg kodu osta. LHV eraisikute finantseerimise juhi Catlin Vatseli sõnul on kodu ostmiseks õige aeg siis, kui seda on vaja. «Elus juhtuvad sündmused ei pruugi võimaldada kodu ostmist pikalt edasi lükata ja tegelikult on selleks peaaegu alati võimalus olemas, kui seda teha läbimõeldult ja vastutustundlikult. Kui perre on oodata lisa ja praegune kodu jääb kitsaks, asutakse paratamatult uue, ruumikama kodu otsingutele,» sõnas Vatsel.

Möödunud aastal, kui kinnisvarahinnad tegid rekordeid, osteti ära peaaegu kõik, olenemata hinnast. Nüüd, kui kinnisvaraturg on selgelt rahunenud ja hinnad langusesse pööranud, on paljud inimesed ootel. «Ühelt poolt on mõistlik oodata paremaid aegu või kinnisvarahindade jätkuvat langust. Teisalt tasub arvestada, et kui enda praegune kodu tuleb uue kodu soetamiseks maha müüa, saab ka selle eest just hetke müügi turuhinna. Kokkuvõttes on tegemist nullsummamänguga: müüd madalama hinnaga ja ostad madalama hinnaga või müüd kõrgema hinnaga ja ostad kõrgema hinnaga,» selgitas Vatsel.

Kodu ostmine on pikaajaline investeering heaolusse

Kodu ostmist võib käsitleda investeeringuna sobivamasse eluruumi, parematesse peresuhetesse, laste kasvukeskkonda. Kodu soetatakse üldjuhul pikkadeks aastateks, mistõttu tasub ka selle sammu riske ja kasumlikkust hinnata pikaajalises vaates. Vatseli sõnul on pangad viimasel kümnendil väljastanud laene vastutustundlikult ning kaalunud põhjalikult kliendi maksevõimet. Samamoodi tuleks inimesel endal analüüsida oma võimekust keerulistel aegadel laenumaksetega toime tulla. «Nagu ei kesta lõputult head ajad, saavad ühel hetkel otsa ka halvad ajad,» märkis Vatsel.

«Majandus on tsükliline ja kuigi praegu on euribor kõrge, võib mõne aja pärast euribor jällegi mõnevõrra alaneda,» rääkis Vatsel. Samuti tasub laenu võttes mõelda pikas vaates, sest inflatsiooni tõttu muutub laenatud summa odavamaks. Küll aga tuleb praegu arvestada kõrgemate intressidega.

«Kui on võimekus praegu kõrgema euriboriga laenu tasuda, on laenamine pikas vaates kasulik,» tõi eraisikute finantseerimise juht välja.

Energiasäästlik kodu hoiab kokku ka raha

Võimaluse korral tasub pikalt ette mõelda ka koduga kaasnevatele kuludele. Noored ja keskkonnateadlikud inimesed, aga ka teised, kes soovivad madalate kuludega kodusid, vaatavad sageli A-energiaklassiga kodusid. Need kodud on pisut kallima hinnaga, aga seda aitavad kompenseerida madalamad kulud küttele ja väiksem intress. Energiasäästliku kodu ostmise soovi korral tasub uurida, milliseid rohelaenu võimalusi pangad pakuvad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles