Hiina jüaan on nüüd Venemaal enim kaubeldav valuuta dollari asemel

PM Majandus
Copy
Hiina jüaan
Hiina jüaan Foto: STRINGER SHANGHAI/REUTERS

Hiina jüaan on asendanud USA dollari kõige enam kaubeldava valuutana Venemaal ning seda aasta pärast sissetungi Ukrainasse, mis tõi kaasa hulgaliselt lääneriikide sanktsioone Moskva vastu, kirjutab Bloomberg.

Vastavalt Bloombergi koostatud andmetele, mis põhinevad Moskva börsi igapäevastel tehinguaruannetel, ületas jüaan veebruaris esimest korda dollarit igakuise kauplemismahu poolest ning märtsis muutus vahe veelgi suuremaks. Enne invasiooni oli jüaani kauplemismaht Venemaa turul tühine.

Üleminek toimus pärast selle aasta täiendavaid sanktsioone, mis mõjutasid neid väheseid Venemaa panku, mis säilitasid võimaluse teha piiriüleseid ülekandeid dollarites ja teistes Kremli poolt ebasõbralikuks tunnistatud riikide valuutades.

Venemaa on süvendanud oma sidemeid Hiinaga pärast seda, kui 2022. aasta veebruaris toimunud sissetung põhjustas suhete katkemise läänega. Märtsis tegi Hiina president Xi Jinping oma esimese välisvisiidi Moskvasse pärast tagasivalimist ja lubas Kremlile laiendatud koostööd kaubanduse, investeeringute, tarneahelate, megaprojektide, energeetika ja kõrgtehnoloogia valdkonnas.

Venemaa finantssüsteemi vastu suunatud ulatuslikud sanktsioonid on sundinud Kremlit ja Venemaa ettevõtteid tegema väliskaubandustehinguid dollari ja euro asemel nende riikide valuutades, kes on keeldunud piirangutega liitumast.

Rahandusministeerium teeb alates selle aasta algusest oma turutehinguid dollari asemel jüaanis ja töötas välja riikliku varandusfondi uue ülesehituse, et 60% selle varadest oleks jüaanis. Venemaa keskpank kutsub ettevõtteid ja kodanikke regulaarselt üles paigutama oma varasid rublasse või sõbralikesse valuutadesse, et vältida nende blokeerimise või külmutamise ohtu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles