Kreml rõõmustab naftahinna tõusu üle

Copy
Kremli kõneisik Dmitri Peskov.
Kremli kõneisik Dmitri Peskov. Foto: NickolayV/Shutterstock

​Naftahinna üles viinud Venemaa, Saudi Araabia ja teiste suurtootjate otsus tootmist vähendada on «globaalturgude huvides», väitis esmaspäeval Kremli kõneisik Dmitri Peskov.

 

Pühapäeval tehtud üllatuslik samm tuli seoses naftahindade alanemisega viimastel kuudel, mis on pärast Ukraina konflikti algust eelmisel aastal järsult tõusnud.

«Naftahinna püsimine heal tasemel on globaalse energiaturu huvides,» ütles Peskov. «See, kas see teistele riikidele meeldiv või ei, on nende asi.»

Otsus võib vihastada Ameerika Ühendriike, kes on juba kritiseerinud Saudi Araabia ja Venemaa juhitud OPEC+ naftakartelli eelmise aasta tootmise vähendamise tõttu.

Saudi Araabia ja teised suuremad naftatootjad teatasid pühapäeval tootmise vähendamisest rohkem kui miljoni barreli võrra päevas, nimetades seda ettevaatusabinõuks, mille eesmärk on turu stabiliseerimine.

Venemaa teatas, et ta pikendab aasta lõpuni oma vabatahtlikku tootmiskärbet 500 000 barreli võrra päevas, mida eksperdid näevad viisina, kuidas tõsta hindu ja tasakaalustada rahvusvaheliste sanktsioonide mõju.

Venemaa energeetika eest vastutav asepeaminister Aleksandr Novak ütles, et meede on põhjendatud naftaturu suure volatiilsuse ja ebakindluse tõttu.

Esmaspäeval tõusid naftahinnad, kusjuures mõlemad peamised toornafta lepingud hüppasid ühel hetkel umbes kaheksa protsenti, olles õhtuks tõusnud umbes kuus protsenti.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles